Відповідно до оперативних повідомлень за І півріччя 2025 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 33 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 405 осіб, з них 275 дітей (68 %). За аналогічний період 2024 року було взято участь у розслідуванні 29 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 366 осіб, з них 176 дітей (48%).
За 6 місяців 2025 року спалахи зареєстровано на території 15 областей та у м. Києві, зокрема: у м. Києві – 5 спалахів, Черкаській області – 4, Закарпатській, Київській, Львівській областях по 3 спалахи, Івано-Франківській, Кіровоградській, Рівненській та Чернівецькій областях по 2 спалахи, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Чернігівській областях по 1 спалаху.
За 6 місяців 2025 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий: 21 спалах пов’язаний із закладами освіти, серед яких 2 – із закладами позашкільної освіти (постраждало 207 осіб, у тому числі 186 дітей); 8 спалахів пов’язано із закладами громадського харчування, 1 - із їдальнею промислового підприємства, 3 спалахи виникли у побуті, у тому числі 1 - серед внутрішньо переміщених осіб.
Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 30 випадів ботулізму з 40 постраждалими, серед яких 3 летальних випадки (у Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях пов’язані із рибною продукцією домашнього приготування).
За 6 місяців 2024 року було взято участь у розслідуванні 36 випадків ботулізму з 42 постраждалими, серед яких померло 3 хворих.
За результатами розслідування випадків ботулізму за 6 місяців 2025 року встановлено, що 19 випадків з 27 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної та рибної продукції домашнього приготування; 4 випадки з 6 постраждалими – м’ясною та рибною продукцією невідомого походження; 2 випадки з 2 постраждалими – з продукцією, придбаною на стихійному ринку у приватних осіб; 3 випадки з 3 постраждалими пов’язані з продукцією придбаною в торговельній мережі; у 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Окрім цього у 1 випадку хворій встановлено діагноз «Ятрогенний ботулізм», пов’язаний із ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину, постраждала відмовилась надавати дані щодо суб’єкта господарювання та місця проведення процедури.
З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідних заходів реагування.
Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби та керівників об’єктів у 15 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації продукції: 11,056 кг, 29 л, 150 шт. яєць; складено 17 протоколів та накладено штрафів на суму 201275 грн., відсторонено від роботи 35 працівників. Керівникам об’єктів надано 47 приписів щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 110 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 56 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 34 - керівникам об’єктів, 20 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 24 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 5 нарад з керівниками об’єктів.
Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних вебпорталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.