Оновлена інформація про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед відвідувачів кафе «Шинок» у м. Кропивницький Кіровоградської області станом на 20.07.2020.
опубліковано 20 липня 2020 року о 14:56

Оновлена інформація про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед відвідувачів кафе «Шинок» у м. Кропивницький Кіровоградської області станом на 20.07.2020.

За оперативною інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (далі – Головне управління) внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію, пов’язаного з закладом громадського харчування кафе «Шинок» у м. Кропивницький Кіровоградської області, постраждало 5 осіб, у т.ч. 2 дітей.

Всіх хворих було госпіталізовано до інфекційного відділення лікарні з попередніми діагнозами «Гострий гастроентероколіт» - 2 хворих, «Харчова токсикоінфекція» - 3 хворих.

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівцями Головного управління 13.07.2020 розпочато санітарно-епідеміологічне розслідування спалаху, позаплановий захід державного нагляду (контролю) відносно кафе «Шинок» з відбором проб для проведення відповідних лабораторних досліджень.

За інформацією державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», за результатами обстеження 11 осіб із числа персоналу у 3 працівників кафе «Шинок» (2 повара та 1 офіціант) виявлено Salmonella (ідентифікація збудника триває). При дослідженні 7 зразків готових страв, які залишились після банкету та були відібрані для дослідження в домашньому вогнищі, в 2 зразках (торт печінковий, рулет курячий з курагою) за попередніми даними виділено збудник Salmonella (ідентифікація збудника триває). При дослідженні 3 проб питної води та 20 змивів, які були відібрані в кафе «Шинок», відхилень не встановлено. Інші бактеріологічні дослідження проб харчових продуктів, змивів, матеріалу від хворих та контактних осіб тривають.

За результатами санітарно-епідеміологічного обстеження кафе «Шинок» встановлено порушення санітарного законодавства, у тому числі протиепідемічних заходів по COVID - 19 (на святкуванні весілля перебувало 31 особа, замість дозволених 10 на період карантину). За результатами обстеження Головним управлінням складено протокол про адміністративне правопорушення у сфері санітарного законодавства від 14.07.2020 та протокол від 13.07.2020 за порушення протиепідемічних заходів у період карантину, пропозиції щодо усунення встановлених порушень надано в акті санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкту від 14.07.2020.

За результатами інспектування харчоблоку Головним управлінням надано припис від 15.07.2019 № 8 щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, рішення від 15.07.2020 № 3 щодо тимчасового припинення виробництво та/або обіг харчових продуктів в кафе «Шинок» на 5 робочих днів починаючи з 15 липня 2020 року. Кафе не працює.

Головним управлінням фізичній особі-підприємцю направлено лист щодо відсторонення від роботи працівників кафе у яких виділено збудник сальмонельозу.

Про загострення епідемічної ситуації та хід розслідування Головним управлінням поінформовано Кіровоградську обласну державну адміністрацію, управління з питань цивільного захисту Кіровоградської обласної державної адміністрації, міську раду міста Кропивницького, Кропивницький міський відділ управління ДСНС в Кіровоградській області. Направлено матеріали до Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області.

Санітарно-епідеміологічне розслідування триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux