На Черкащині один із закладів харчування тимчасово припинив роботу
опубліковано 05 вересня 2024 року о 16:59

До Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області від КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня», ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» та КНП «Черкаська центральна районна лікарня» Червонослобідської сільської ради надійшло повідомлення стосовно реєстрації групового захворювання. До лікувальних закладів потрапили 11 осіб, серед яких троє дітей.

Як з’ясувалося всі постраждалі вживали страви в одному із закладів харчування Черкаського району під час проведення сімейного свята 31 серпня. Вже наступного ранку у потерпілих розпочалися ознаки отруєння: діарея, біль у животі, лихоманка, блювота. На момент госпіталізації всі хворі знаходилися у стані середньої тяжкості.

Фахівцями Держпродспоживслужби області проведено позапланове інспектування закладу харчування. В ході перевірки було виявлено низку порушень. Зокрема, оператором ринку не дотримуються відповідні положення законодавства щодо зберігання і утилізації (знищення) харчових та інших відходів та не має договорів щодо їх утилізації (знищення); не надані підтверджуючі документи щодо відповідності питної води встановленим вимогам; на потужність допускається персонал, який не пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу; персонал потужностей не проходить періодичне навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку; на потужності не впроваджені постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках; не забезпечена простежуваність харчових продуктів, призначених для виробництва харчових продуктів, на всіх стадіях їх виробництва та обігу; не надано підтвердження проведення результативної боротьби зі шкідниками та гризунами (відсутні засоби профілактики та боротьби зі шкідниками (пастки) по зовнішньому периметру, який вказаний в документах по проведенню боротьби зі шкідниками).

Також, для встановлення причинно-наслідкового зв’язку були відібрані зразки харчової продукції (яйця) та змивів з поверхонь.

У зв’язку з численними порушеннями, які можуть становити загрозу для здоров’я людей, та відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», головним державним інспектором управління Держпродспоживслужби в Черкаській області прийнято рішення про тимчасове призупинення виробництва та/або обігу харчових продуктів на 10 днів. Оператор ринку зобов’язаний усунути порушення у визначений термін. 

Крім того, суб’єкт господарювання буде притягнутий до відповідальності за порушення законодавства про харчові продукти відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Ситуація перебуває під контролем фахівців Держпродспоживслужби Черкаської області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux