Безпечним є той продукт харчування, який не містить шкідливих домішок хімічного або біологічного походження, серед яких патогенні мікроорганізми та токсичні продукти їх життєдіяльності. Забруднення продуктів може відбуватися на різних етапах виробництва – від вирощування сировини до її переробки, зберігання або транспортування.
Фахівці відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на підставі повідомлення Державної установи «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» від 13.02.2025 щодо харчового отруєння, провели позаплановий державний контроль у формі інспектування харчоблоку освітнього закладу з відбором зразків готових страв та змивів з поверхонь, які контактують з харчовими продуктами для проведення мікробіологічних досліджень.
Відібрані зразки направлено до Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження. Станом на 24.02.2025 року отримано результати, згідно Експертного висновку Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, згідно з яким патогенні мікроорганізми, в т.ч. сальмонели в зразках готових страв та у надісланих змивах з поверхонь не виділено.