Попередні результати епідрозслідуванні в одному з ресторанів міста Суми
опубліковано 30 липня 2024 року о 15:39

Від державної установи «Сумський ОЦКПХ МОЗ» надійшло повідомлення про три випадки захворювання на гострі кишкові інфекції. При епідрозслідуванні був встановлений ймовірний зв’язок з відвідуванням ресторану «Рідне місто», що розташований в центрі Сум. Попередні дані проведеного розслідування свідчать про те, що хворі вживали одні й ті самі страви у вищезазначеном закладі громадського харчування. На підставі обґрунтованої підозри інспекторами Сумського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області був здійснений позаплановий захід вищевказаного закладу громадського харчування. Під час перевірки спеціалістами було виявлено харчові продукти із закінченим терміном придатності, тоді як згідно документів значилися як свіжі. Продукти, які за документами позначалися як охолоджені, були піддані заморожуванню. Також, в кафе була виявлена продукція без зазначення будь - якого маркування та невідомого походження, закупленого у постачальників, що не пройшли державну реєстрацію.

Зважаючи на численні порушення, Рішенням Головного державного ветеринарного інспектора в Сумській області було припинено обіг даних харчових продуктів шляхом вилучення.

Під час проведення заходу, інспекторами у сфері безпечності харчових продуктів було встановлено ряд численних порушень гігієнічних вимог. Приміщення та обладнання кухні брудне, стеля має щілини та відсутність частин конструкції. Витяжка брудна, без захисних сіток, вкрита кіптявою та жиром. Кухонний реманент брудний з нальотом жиру. Встановлено, наявність одного комплекту санітарного інвентарю, який не маркований та використовується для прибирання усіх приміщень, в тому числі і туалету.

В ході перевірки інспектори відібрали зразки харчових продуктів, в деяких з них (картопля «По- селянськи», м'ясо свинини порційне сире напівфабрикат, м'ясо куряче порційне сире напівфабрикат), відповідно до експертних висновків Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, було виявлено патогенний штам кишкової палички.

За результатами заходу складено протокол про адміністративне правопорушення санітарного законодавства. Також, оператору ринку були вручені протоколи у сфері безпечності харчових продуктів про порушення вимог щодо забезпечення простежуваності та за порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів. Адміністративна відповідальність за вказані порушення передбачається ст. 65 ЗУ 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux