Спалах гострої кишкової інфекції на Сумщині локалізовано
опубліковано 04 липня 2024 року о 11:33

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області протягом двох тижнів здійснювали відповідно до повноважень заходи з розслідування спалаху гострої кишкової інфекції у місті Шостка, пов’язаної з закладом громадського харчування.

Про виникнення спалаху гострої кишкової інфекції у Головному управлінні Держпродспоживслужби стало відомо на другу добу від часу госпіталізації до інфекційних відділень перших хворих. За даними опитування хворих у процесі епідеміологічного розслідування працівниками лікувальних закладів було встановлено, що всі захворілі за декілька годин до захворювання вживали один спільний для всіх швидкопсувний продукт, а саме суші, придбані на замовлення у закладі громадського харчування «Osama Sushi Shostka». Продукти вживали вдома.

До лікувальних закладів міста Шостки із симптомами гострої кишкової інфекції у стані середньої тяжкості звернулось 12 хворих, серед яких 5 дітей віком від 3 до 17 років.

Підставою для здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) з метою розслідування причин і умов виникнення спалаху на виробничих потужностях суб’єкта господарювання стало повідомлення з ДУ «СОЦКПХ МОЗ» за результатами проведеного епідеміологічного обстеження осередків, де реєструвались хворі.

Позаплановий захід на об’єкті проводився фахівцями управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

На час проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) у закладі громадського харчування було встановлено недотримання санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних норм, що могло спричинити накопичення збудників кишкових інфекцій, контамінування ними продуктів харчування та готових страв, при вживанні яких можливе виникнення спалаху гострого кишкового захворювання. Виділення збудників кишкових інфекцій при лабораторних дослідженнях компонентів для приготування суші та готових суші, підтвердило попередні припущення.

З урахуванням вище викладеного, на підставі статті 49 Закону України «Про систему громадського здоров’я» спеціалістами управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було вжито вичерпних заходів реагування відповідно до повноважень. Зокрема, за порушення санітарних норм, передбачених статтею 42 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» на адміністратора закладу складено протокол про адміністративне правопорушення.

Матеріали за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) з розслідування причин та умов виникнення спалаху гострої кишкової інфекції направлено до Шосткинського РУП ГУНП в Сумській області.

Видано припис щодо усунення порушень санітарного законодавства, про виконання якого адміністрація закладу зобов’язана повідомити Держпродспоживслужбу області у визначені законодавством терміни.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux