На Вінниччині з початку року спеціалісти Держпродспоживслужби провели обстеження 185 об'єктів водопостачання
опубліковано 03 квітня 2023 року о 09:00

З початку 2023 року на Вінниччині тривають комісійні обстеження об'єктів централізованого та децентралізованого водопостачання спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з представниками органів місцевого самоврядування. Наразі під наглядом Держпродспоживслужби області знаходиться 563 об'єкти централізованого водопостачання та 2976 об'єктів децентралізованого водопостачання, які розміщені на території 6 адміністративних районів.

Так, на виконання п.3 розділу І Протоколу №11 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 07.12.2022 року за 1 квартал 2023 року фахівцями Держпродспоживслужби області, спільно з місцевими органами виконавчої влади, здійснено комісійні обстеження 185 об'єктів водопостачання населених пунктів області, в тому числі 53 об'єктів централізованого водопостачання та 132 об'єкти децентралізованого водопостачання. На 74 (40%) об'єктах були виявлені порушення санітарного законодавства. За результатами перевірок на адресу балансоутримувачів направлено 46 рекомендаційних листів.

Основною метою здійснення обстежень таких об'єктів є запобігання ускладненням санітарно-епідеміологічної ситуації на території області, покращення якості питної води, а також вирішення питання щодо приведення об'єктів централізованого та децентралізованого водопостачання у належний санітарно-технічний стан. Обстеження значної кількості джерел та мереж водопостачання дає можливість визначити проблемні питання і розглянути шляхи їх вирішення спільно з органами місцевої виконавчої влади та самоврядування.

В ході обстежень для лабораторних досліджень було відібрано та доставлено у Вінницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби 20 проб питної води з централізованої мережі та 2 проби води з джерел децентралізованого водопостачання, відхилень не виявлено. У разі виявлення відхилень показників якості та безпечності питної води від санітарних норм, для вжиття відповідних заходів, інформуються балансоутримувачі та органи місцевого самоврядування.

Окрім того, підприємствами водопостачання надаються звітні дані до територіальних управлінь щодо результатів виробничого контролю безпечності та якості питної води. Згідно з інформацією балансоутримувачів, з початку поточного року в рамках виробничого лабораторного контролю досліджено 8062 зразки води питної з об'єктів централізованого водопостачання (6481 зразок за санітарно-хімічними показниками, 1580 – за мікробіологічними, 1 – за радіологічними), з них 4663 зразки (57,8%) з відхиленнями та 292 зразки питної води з джерел децентралізованого водопостачання (137 - за санітарно-хімічними показниками, 155 - за мікробіологічними), з них 73 зразки (25%) з відхиленнями.

Балансоутримувачами об'єктів водопостачання вживались заходи щодо приведення показників питної води до нормативних значень Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Наразі питання якості, безпечності та доступності питної води для споживачів є життєво важливим, адже щороку кількість джерел водопостачання зменшується, а якість води погіршується, тому так необхідно берегти воду та забезпечувати належний стан об'єктів водопостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux