На Тернопільщині триває фітосанітарний моніторинг лісових насаджень
опубліковано 09 травня 2024 року о 15:45

Важливим завданням Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області є своєчасне виявлення, локалізація і ліквідація регульованих шкідливих організмів. Розширення торговельних відносин збільшує ризик завезенню і занесенню невідомих для країни шкідників.

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки проводять фітосанітарний моніторинг сільськогосподарських угідь, багаторічних та лісових насаджень на виявлення небезпечних регульованих та інших шкідливих організмів за допомогою феромонних пасток. Тому перевагою проведення феромонного моніторингу є вчасність виявлення карантинних шкідливих організмів.

Погодні умови впливають на розвиток ентомологічних видів шкідників, тому на Тернопільщині фітосанітарний моніторинг лісових насаджень розпочинається у травні місяці. Державні фітосанітарні інспектори вивішують феромонні пастки на виявлення регульованих шкідливих організмів. Перевага таких пасток полягає в можливості виявлення шкідників при достатньо низькій чисельності та застосування вчасного комплексу захисних заходів для попередження поширення шкідників. Феромонні пастки є різних типів (залежить від біології комах). Це можуть бути дельтовидні (трикутні), пастки відкритого і напіввідкритого типу, пастки Ліндгрена. Всередину пасток поміщають диспансер, просочений синтетичним аналогом статевого феромонна. Запах феромона виходить з диспансера, приваблює самиць жуків. Вони підлітають до лійки, вдаряються в бар’єрні пластинки і падають вниз в прийомну склянку. У випадку напіввідкритої пастки, жуки прилипають до поверхні. Самі ж феромони є екологічно безпечними. Це природні речовини, які застосовуються у мікродозах, швидко випаровуються і не забруднюють довкілля.

Цього року феромонні пастки у лісових насадженнях Тернопільської області будуть застосовуватися на виявлення небезпечних карантинних шкідників, в тому числі і тих, які відсутні на території України: великого модринового короїда (Ips subelongatus), азіатського вусача (Anoplophora glabripennis), китайського вусача (Anoplophora chinensis), вусача мінливого (Monochamus alternatus), вузькозлатки ясеневої смарагдової (Agrilus planipennis Fairmairе), вузькозлатки бронзової березової (Agrilus anxius Gory), східно-американського похідного шовкопряда (Malacosoma america). Результати проведеного фітосанітарного моніторингу лісових насаджень будуть опубліковані на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Феромонний моніторинг є необхідною складовою при визначені фітосанітарного стану лісових насаджень області і сприяє вчасному виявлені небезпечних шкідників на початкових стадіях їх появи.

Прохання до туристів, грибників та інших відвідувачів лісу не пошкоджувати і не знищувати пастки у випадку їх виявлення.

Збережемо довкілля разом!






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux