На Херсонщині обговорили проблемні питання якості питного водопостачання
опубліковано 19 листопада 2018 року о 13:07

15.11.2018 за ініціативи Управління державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області пройшло засідання круглого столу, присвяченого проблемним питанням якості питної води у місті Херсоні та Херсонській області.  

Участь у засіданні взяли фахівці Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, сектору контролю за регульованими цінами Головного управління та Херсонського міського управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, керівники комунальних водопостачальних підприємств, представники Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Херсонської обласної державної адміністрації, Південно-Української гідрогеологічної експедиції Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства, органів місцевого самоврядування, Херсонської обласної організації захисту інтересів і прав споживачів, друкованих засобів масової інформації та Інтернет-видань Херсонщини.

За словами начальника Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Т. Години-Арюпіна, потреба в проведенні такого спільного обговорення виникла через численні недоліки, які виявили контролюючі органи Держпродспоживслужби під час державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у сфері питного водопостачання. А це неналежний рівень відомчого лабораторного контролю на більшості підприємств питного водопостачання області.

Під час засідання учасники круглого столу обговорили проблемні питання щодо якості питного водопостачання на території Херсонської області, вимог Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Окремої уваги приділили забезпеченню питною водою населення сільської місцевості Херсонщини,  результатам здійснення державного нагляду за об’єктами питного водопостачання, виконання обласної програми «Питна вода Херсонщини» на 2012-2020 роки та ін.

Свої проблеми озвучили керівники водопостачальних підприємств Херсонщини, серед яких чи не найгостріше стоїть питання забезпечення кваліфікованим технічним персоналом для обслуговування існуючих водопровідних мереж, споруд, станцій очистки питної води. Також у ході активного обговорення порушили питання експлуатації свердловин понад нормативний термін, більше 50 років. Тому, давно вже на часі пошук альтернативних джерел водопостачання, або нових свердловин тощо.

Представник Південно-Української гідрогеологічної експедиції Причорноморського державного регіонального геологічного підприємства наголосив на проблемному питанні, яке наразі в області набуває розмаху - бурінні індивідуальних свердловин, що призводить до погіршення взагалі питного водоносного горизонту усього населеного пункту через використання неякісних матеріалів під час буріння, а також невірної експлуатації таких свердловин.

Ініційований Держпродспождивслужбою круглий стіл з такої вкрай важливої теми, активна участь у діалозі запрошених на обговорення гостей довели необхідність у подальшому продовжувати подібні зустрічі для спільного напрацювання шляхів вирішення проблемних питань.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux