На Чернігівщині пройшло навчання для посадових осіб органів місцевого самоврядування області, старост, депутатів на тему «Забезпечення населення якісною питною водою: новели законодавства та практика»
опубліковано 08 лютого 2024 року о 14:20

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області тримає на постійному контролі питання забезпечення населення питною водою гарантованої якості, здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства, проводить санітарно-просвітницьку роботу, а також долучається до різних заходів, спрямованих на забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства.

Так, 8 лютого начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен долучився до навчання, організованого Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації для посадових осіб органів місцевого самоврядування області, старост, депутатів, де виступив з презентацією «Забезпечення населення якісною питною водою. Вимоги законодавства».

Під час свого виступу очільник зазначив, що питання забезпечення населення якісною питною водою є актуальним і пріоритетним, тому з метою визначення відповідності якості питної води державним санітарним нормам і правилам відповідними службами у межах компетенції здійснюється контроль у сфері питної води та питного водопостачання.

Є ряд правових норм, що складають водне законодавство України. Зокрема, Водний кодекс України, Кодекс України про надра, закони України «Про питну воду і питне водопостачання», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про систему громадського здоров’я», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та інші нормативно-правових акти, що регулюють відносини у цій сфері. Усі нормативні документи визначають показники, наявність яких потрібно контролювати у питній воді, та вказують допустиму норму вмісту кожного показника.

«Відповідно до чинного законодавства у сфері питного водопостачання вирішення питань забезпечення населення на ввірених територіях якісною питною водою, здійснення контролю за якістю питної води та забезпечення інформування населення щодо якості питної води та стану питного водопостачання покладається на органи місцевого самоврядування» – наголосив Юрій Павлішен.

Він зупинився на вимогах до води централізованого питного водопостачання населення (водопровідна питна вода), питної фасованої та з пунктів розливу (нецентралізоване питне водопостачання населення) та питної з бюветів, колодязів та каптажів джерел (нецентралізоване питне водопостачання населення). Розповів про здійснення виробничого контролю безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, та періодичного контролю безпечності та якості питної води з бюветів, колодязів та каптажів джерел (нецентралізоване питне водопостачання населення).

Очільник зауважив, що в умовах воєнного стану та під час надзвичайних ситуацій іншого характеру діють ДСанПіН, затверджені наказом МОЗ України 22 квітня 2022 року № 683 та обов’язкові для виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з експлуатацією систем питного водопостачання.

«Контролю підлягає вода, призначена для задоволення питних і господарсько-побутових потреб на всіх стадіях її виробництва та доведення до споживачів, а також об'єкти централізованого питного водопостачання, в тому числі очисні споруди, насосні станції, водопровідні мережі, пункти для розливання питної води (в тому числі пересувні), інші об'єкти нецентралізованого питного водопостачання» – підкреслив Юрій Павлішен.

Також відмітив, що фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області здійснюють постійний нагляд за дотриманням основних заходів по забезпеченню санітарного благополуччя населення. Під наглядом Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області знаходиться 786 об’єктів питного водопостачання, у тому числі 199 – об’єкти централізованого водопостачання, 587 – об’єкти нецентралізованого водопостачання.

Для прикладу за 10 місяців 2023 року Головним управлінням взято участь у проведенні 170 комісійних перевірок об’єктів питного водопостачання та проведено 3 заходи державного нагляду (контролю). Перевірки проводились на об’єктах централізованого водопостачання (40) та нецентралізованого водопостачання (133). Порушення вимог санітарного законодавства виявлено у 126 випадках (73,68%), зокрема 22 (55%) – на об’єктах централізованого водопостачання, 104 – на об’єктах нецентралізованого водопостачання (78,2%).

За результатами комісійних перевірок та заходів державного нагляду (контролю) суб’єктам господарювання та органам місцевого самоврядування надано 113 пропозицій, листів, приписів щодо приведення об’єктів питного водопостачання до нормативних вимог.

Серед основних порушень на об’єктах централізованого водопостачання були не розроблена нормативно-технічна документація відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, що пройшли санітарно-епідеміологічну експертизу та отримали позитивний висновок, не проводиться виробничий контроль якості та безпечності води питної на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники відповідно до вимог ДСаНПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною». На об’єктах питного нецентралізованого водопостачання – відсутні санітарні паспорти на колодязі громадського користування, не забезпечено лабораторний контроль якості води питної, не дотримується періодичність проведення профілактичної дезінфекції тощо.

За цей же період лабораторіями Держпродспоживслужби досліджено 267 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за мікробіологічними показниками – 133, за санітарно-хімічними – 134; не

відповідали вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10 за санітарно-хімічними показниками 16 проб (6,1%).

З об’єктів нецентралізоване водопостачання досліджено 74 проби питної води, із них за мікробіологічними показниками – 34, за санітарно-хімічними – 40; не відповідали вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10 за санітарно-хімічними показниками 6 проб (8,3%).

По кожному випадку невідповідності Головним управлінням надіслано листи органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання з вимогою забезпечити населення питною водою гарантованої якості.

Питання забезпечення питною водою гарантованої якості відіграє важливу роль в життєдіяльності людини, зміцненні здоров’я населення, створення санітарних умов для проживання та задоволення народногосподарських потреб суспільства.

Загалом просвітницький захід пройшов у злагодженій та конструктивній атмосфері. На завершення учасники взяли участь в обговорені актуальних питань, що їх зацікавили.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux