Миколаївщина: державний нагляд за дотриманням санітарного законодавства в сфері питного водопостачання в 2023 році
опубліковано 29 січня 2024 року о 14:32

В період  збройної агресії Російської федерації проти  України  забезпечення населення якісною та безпечною  питною водою є запорукою  здоров’я людини. Контроль за забезпеченням населення питною водою гарантованої якості є одним із пріоритетних напрямків в роботи Держпродспоживслужби.

З метою запобігання епідемічних ускладнень, можливого виникнення спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із забрудненням питної води, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області, в межах наданих повноважень, протягом 2024 року при здійсненні позапланових заходів державного нагляду перевірено 685 об’єктів водопостачання, в тому числі, 339 водопроводів, 255 шахтних колодязів і 91  бюветів та пунктів розливу доочищеної води.

Основні порушення, що були виявлені під час проведення позапланових заходів державного нагляду:

  • не дотримується водоохоронний режим в межах І поясу зон санітарної охорони джерел централізованого водопостачання, 39% джерел від перевірених мають організовану, відповідно до вимог, зону суворого режиму;
  • були встановлені факти невідповідності  зразків води, відібраних під час перевірки 48 суб’єктів господарювання вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними (сухий залишок, сульфати, хлориди) та мікробіологічними показниками на території Галициновської, Шевченковської, Костянтинівської, Коблівської, Братської, Горіховської, Снігурівської, Привільненської, Березнегуватської, Казанківської територіальних громад.

За результатами проведених перевірок, спеціалістами Держпродспоживслужби складено 102 приписи та надано 188 пропозицій про усунення виявлених порушень, складено 35 протоколів про адміністративне правопорушення на керівника комунального підприємства.

Органами місцевого самоврядування з метою поліпшення показників води, на виконання пропозицій Держпродспоживслужби, вжито низку заходів. А саме. Було  здійснено  промивки та дезінфекції водопровідних мереж та шахтних колодязів; покращення матеріально-технічної бази об’єктів водопостачання. Проводилися роботи по заміні аварійних ділянок водопровідних мереж, оновлення насосного обладнання, проведені ремонти веж Рожновського та встановлення нових (водопроводи МКП «Миколаївводолканал» Миколаївської міської ради, КП «Снігурівський міськводоканал» Снігурівської МТГ, КП «Коблівський сількомунгосп» Березанської СТГ, КП «Джерельце», КП «Богачівське», КП «Голосківське» Кривоозерської СТГ, ТОВ «Березнегуватьська райагротехника», ПСП «Енергія» Березнегуватської СТГ та інші), придбані дизель-генератори для забезпечення безперервної роботи об’єктів водопостачання. На джерелах водопроводів Веселиновської СТГ та Вознесенської МТГ проведенні ремонти та модернізація павільйонів і оголовків свердловин в межах першого поясу ЗСО. Введено в експлуатацію 4 водопроводи в 4-х населених пунктах  Мостівської СТГ та 5 нових свердловин – джерел питного водопостачання в м. Снігурівка. З метою приведення хімічних показників води до нормативних значень,  в області вже обладнано індивідуальними установками доочистки води 29,5% освітніх закладів; в населених пунктах області, обладнано 49 пунктів реалізації доочищеної води (пункти доочищення води, бювети, пункти розливу).

Водночас, залишається проблемним питання проведення суб’єктами господарювання виробничого контролю питної води в системах централізованого водопостачання у відповідності до санітарних вимог стосовно періодичності та  переліку показників, необхідних для повноцінної оцінки якості та безпеки питної води, що надається населенню.

Робота служби в напрямку контролю щодо забезпечення населення області питною водою гарантованої якості  триває, ведеться  постійна робота із суб’єктами господарювання  відносно організації та проведення виробничого контролю у відповідності до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux