Київська область: як працюють фахівці Держпродспоживслужби в умовах війни
опубліковано 07 червня 2022 року о 16:09

Київська область – один із тих регіонів, в яких з перших днів російського вторгнення відбувалися активні бойові дії, наслідки яких доведеться ліквідувати ще протягом тривалого часу. Як працювало в цих умовах Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області, розповідає в.о. начальника Роман Гаврілов.

Після звільнення території Київської області від окупації спеціалістами Головного управління та ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» були проведені лабораторні дослідження якості води питної на деокупованих територіях міст Ірпінь, Буча, Бородянка, Славутич та інших.

Зокрема, на той час було відібрано більше 350 зразків питної води. З них виявлено невідповідностей: 50 зразків за мікробіологічними показниками та 114 за санітарно-хімічними показниками. За усіма випадками фахівцями були вжиті необхідні заходи реагування.

Також спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Київській області під час розлиття русла річки Ірпінь на окупованих територіях області оперативно з’ясували місцезнаходження худобомогильників та біотермічних ям з метою контролю епідемічної та епізоотичної ситуації та недопущення поширення гостроінфекційних захворювань та отруєнь серед населення. Органам місцевої влади, території яких були підтоплені, було рекомендовано організувати доставку привозної питної води для населення.

Контролювалася й епізоотична ситуація в області. Так, з початку бойових дій на Київщині зареєстровано 14 випадків захворювання тварин на сказ серед 5 собак і 9 котів. У всіх випадках були вжиті необхідні заходи щодо ліквідації сказу відповідно до діючих інструкцій. Наразі фахівцями проводиться роз’яснювальна робота серед населення про епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин на Київщині, його небезпеку для тварин та населення, а також заходи його профілактики.

Крім основних завдань з контролю санітарно-епідемічної та епізоотичної ситуації в області, моніторингу цін, фахівцями організовувалася гуманітарна допомога для людей, що залишалися в місцях, постраждалих від військового вторгнення. Не лишили сам-на-сам із бідою й тих працівників Головного управління, які постраждали від бойових дій або майно яких було пошкоджене.

Допомагали і тваринам. З перших днів російського вторгнення фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Київській області за активної участі волонтерів передавали їжу для диких тварин та птахів у зоопарк «ХІІ Місяців», що розташований у селищі Демидів Вишгородського району. Також у співпраці з волонтерськими організаціями допомагали харчами тваринам у притулках, кінноспортивних школах, які опинилися на тимчасово окупованих територіях ще на початку повномасштабного вторгнення.

«Хочу сказати, що наші люди дуже сильні. Вони згуртувалися та працювали в надскладних умовах, допомагаючи тим, хто цього потребує. Продовжуємо це робити і сьогодні заради нашої спільної перемоги», - зазначив в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Роман Гаврілов.

Сьогодні фахівцями Головного управління продовжується робота за напрямками моніторингу цін на соціально значущі товари (паливно-мастильні матеріали, продукти харчування та лікарські засоби тощо), здійснюється контроль за якістю питного водопостачання населення Київської області, проводяться позапланові заходи державного нагляду (контролю) в галузі ветеринарної медицини та у сфері безпечності харчових продуктів, здійснюються необхідні фітосанітарні процедури, санітарно-епідеміологічні розслідування.

Як зазначив Роман Гаврілов, сьогодні всім необхідно об’єднатися та працювати заради майбутнього в нашій країні «Українці! Маючи потужне коріння, вкрай необхідно зберігати насіння, яке дасть нове життя і буде рухати нас в майбуття».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux