Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав факультет агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету, який здійснює підготовку агрономів та фахівців у сферах захисту та карантину рослин, організації та технологій насіннєвого господарства.
Ключова тема робочого візиту: обговорення перспектив співробітництва у сфері моніторингу результатів впровадження сучасних агрономічних технологій, у тому числі в контексті наявних кліматичних змін, а також маркетингових очікувань.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюються заходи, спрямовані на підтримку співробітництва із закладами вищої освіти аграрного профілю. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої входять провідні наукові та науково-педагогічні працівники сфер ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, захисту та карантину рослин, у тому числі і професори Миколаївського національного аграрного університету. Фахівці Держпродспоживслужби регулярно проводять семінари та тренінги з різних питань (у тому числі у сферах карантину та захисту рослин, лабораторної діагностики), які можуть бути цікавими для науковців факультету. В установах системи Держпродспоживслужби (у тому числі фітосанітарних лабораторіях) створені належні можливості для проходження здобувачами освіти усіх видів практик, а також опанування сучасних компетентностей за програмами так званої «дуальної освіти».
Деканка факультету агротехнологій Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько запевнила, що колективами профільних кафедр приділяється велика увага підтримці високої якості освіти, у тому числі за рахунок використання сучасного наукового та навчального обладнання. Окрім того, наголосила на високій зацікавленості у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її територіальними органами, у тому числі в частині супроводження процесу впровадження актуальних фітосанітарних технологій. Наразі ведуться наукові розвідки щодо вирощування так званих «нішевих культур», у тому числі в умовах сучасних кліматичних змін.
Під час робочого візиту Сергій Захарін поспілкувався з науково-педагогічними працівниками факультету агрономічних технологій та оглянув сучасні науково-навчальні лабораторії.
Представники Держпродспоживслужби та Миколаївського національного аграрного університету обмінялися думками щодо освітнього і наукового співробітництва в питаннях моніторингу результатів впровадження сучасних агрономічних технологій. Зокрема, Сергій Захарін звернув увагу на необхідності утворення дорадчого методичного органу, який матиме змогу визначати органолептичні показники новітніх наукових розробок у сфері харчових технологій. Сторони домовилися про обмін актуальними науковими результатами у сфері розробки та впровадження новітніх фітосанітарних процедур.
"Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює системну роботу, спрямовану на підтримку фітосанітарної безпеки. Відтак, ми об’єктивно зацікавлені, аби були створені належні правові, економічні та маркетингові умови для впровадження сучасних агрономічних технологій, які дозволяють забезпечити високу врожайність сільськогосподарських культур за умови їхньої належної резистентності. У фокусі нашої уваги – реалізація державної політики, спрямованої на просування української аграрної продукції, а це завдання можна виконати на основі чіткого виконання усіх фітосанітарних процедур, належного моніторингу біологічних процесів, модернізації інструментів лабораторної діагностики тощо. І дуже приємно, що до цієї роботи долучаються провідні науковці, у тому числі і науковці Миколаївського національного аграрного університету. На факультеті агротехнологій створено кілька науково-дослідних лабораторій, проводяться сміливі експерименти, виховується талановита перспективна молодь. Ми домовилися про поглиблення співробітництва у сфері моніторингу результатів впровадження сучасних агрономічних технологій”, - наголосив Сергій Захарін.