Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпечності харчових продуктів. Цей день покликаний нагадати про те, що відповідальний підхід до питань харчової безпеки є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних зі способом харчування.
В Україні питання харчової безпеки регулюються на законодавчому рівні, зокрема, законами «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», які забезпечують безпечність харчових продуктів на шляху «від лану до столу».
Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а контроль здійснює Держпродспоживслужба.
Сьогодні, коли Україна бореться за свою свободу та незалежність, фахівці Держпродспоживслужби продовжують контролювати безпечність продуктів харчування, що потрапляють на полиці магазинів та до закладів громадського харчування.
Більше того, з початку російського військового вторгнення Держпродспоживслужбою продовжується робота щодо розширення експортного потенціалу українських товаровиробників, у тому числі, до країн ЄС – верифіковано та валідовано відомості 20 експортерів товарів українського виробництва до країн Європейського Союзу.