Кіровоградщина: боротьба зі сказом в області
опубліковано 04 березня 2024 року о 16:56

За два місяці нинішнього року на Кіровоградщині вже зафіксували 17 випадків сказу тварин. 94 людини, які з ними контактували, отримують щеплення. Минулого року від укусів тварин постраждали 1054 жителі області. На щастя, минулося без летальних випадків. Але в Україні цьогоріч уже зафіксували смерть людини від сказу. Видання «Без купюр» поцікавилося в керівника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігоря Бойчука, яка ситуація в області зі сказом і вакцинами для диких тварин, як убезпечити себе та домашніх улюбленців, про його ставлення до санітарних відстрілів.

Наскільки ситуація зі сказом погіршилася, порівняно з попередніми роками? 

Протягом 2023 року ми зафіксували зростання випадків сказу тварин більш ніж удвічі, порівняно з попередніми роками. Минулого року зареєстрували 100 випадків сказу, з них 43 у місті Кропивницькому і Кропивницькому районі. Найбільше страждають на сказ собаки, лисиці та коти. На жаль, були випадки укусів хворими тваринами людей.

За минулий рік собаки та коти покусали 1054 жителі області, з них у 226 випадках це були безпритульні не вакциновані проти сказу тварини. 114 випадків укусів припадають на місто Кропивницький та Кропивницький район.

З початку вже цього року в області зафіксували 17 випадків сказу тварин, з них 5 у Кропивницькому районі. Окрім цього до Держпродспоживслужби неодноразово надходили скарги від жителів Кропивницького стосовно лисиць на вулицях.

Ситуація вимальовується загрозлива. У Харківській області, для прикладу, 20 лютого від укусу домашньої кішки помер чоловік. По-перше, тварина була невакцинована, по-друге, потерпілий не звернув увагу на укуси й подряпини й не звертався за допомогою. Хоча міг отримати антирабічні щеплення і залишитися живим.

Головна причина такої ситуації — це відсутність вакцинації тварин та недостатня поінформованість людей. Тому ми весь час буквально кричимо про вакцинацію. Проте, дехто навіть не цікавиться і не знає, що таке сказ.

Сказ циркулює в дикій природі, головні переносники вірусу сказу – дикі м’ясоїдні тварини, в основному це червона лисиця, буває єнот, шакал. Також носіями захворювання є вовк, борсук, ведмеді, білки та інші тварини.

Червона лисиця швидко розмножується, її багато. На це повпливали, по-перше, військові дії. Бо тварини мігрували в безпечніші області. По-друге, у них є нормальна кормова база, тому що зараз заборонене полювання і санітарний відстріл, яким займалося мисливське господарство. Це неконтрольована ситуація, ми неодноразово вже фіксували, як лисиці заходять на околиці Кропивницького й інших міст.

Щеплення від сказу застосовують для його профілактики, а чи можливо вилікувати хвору тварину?

Ліків проти сказу тварин не існує. Хвороба вражає центральну нервову систему і призводить до загибелі. Вихід із ситуації лише один – вакцинація. Щеплення потрібно проводити щорічно. Ми проводимо безплатно вакцинацію домашніх тварин. Містяни можуть звернутись до Державних закладів ветеринарної медицини. У віддалені райони й села ми організовуємо виїзди фахівців. Перед цим звичайно робимо оголошення або інформуємо через голів квартальних комітетів. Торік наші ветлікарі щепили майже 250 тисяч собак і котів. За недотримання власниками вимог щодо вакцинації тварин 43 господарі притягнули до адмінвідповідальності на загальну суму 8,5 тисяч грн.

Тобто вакцинувати потрібно і домашніх, і диких тварин?

Як я вже казав, основне джерело захворювання — дика природа. До широкомасштабних військових дій 2022 року ми протягом чотирьох років проводили пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин за допомогою авіації. Є державна програма, що передбачає виділення вакцин. Є спеціальний авіатранспорт, який її розкидав.  Це такий кубик, який своїм запахом приваблює тварин. Вони його їдять і так вакцинуються. Завдяки цьому вдалося знизити захворюваність більш ніж утричі. Є карта області, де можна було літати й розкидати вакцину, адже не скрізь це можна було й до повномасштабної війни. Зараз взагалі заборонено. Ми вивчали можливість використання агродронів, щоб ті розкидали вакцину, але це теж заборонено зараз.

Наскільки дієва вакцина для диких тварин, як її поширюють і де саме? Чи можна дослідити її ефективність?

Ця вакцинація дієва. Коли проводилися відстріли мисливським господарством, то нам привозили цих тварин в лабораторію. Є спеціальні маркери, які визначають, чи їли вони цю вакцину, чи є реакція. Дієвість підтверджувалася.

Минулого року ситуація була критична, тоді ж у жовтні ми визначили територію там, де можна розкласти вакцину. Оскільки використання літаків у цивільних цілях заборонено, то її розносили вручну й лише на площі двох тисяч кілометрів квадратних, де нам дозволили. Це 48 850 доз.

Через ці всі обмеження у 2023 році в Україні в цілому спостерігалося зростання випадків сказу серед тварин у 2,3 раза порівняно з 2022 роком.

Якщо все буде добре, то навесні знову почнемо розносити вакцину там, де буде можливість. Доз вистачає, головне, щоб була можливість її розкидати.

Торік пропозиція товариства мисливців дозволити відстріл диких тварин в області викликала шквал критики в зоозахисників. Окремі з них писали, що природа сама врегулює їхню чисельність. Чи дійсно це так?

Санітарним відстрілом займається мисливське господарство. Держпродспоживслужба області виступає за гуманне поводження з тваринами.

Ми проти відстрілів, отруєнь, інших варварських методів. Ці методи нічого позитивного не дають. Популяція швидко відновлюється. На місці тварини, що загинула, з’являються інші. Популяція росте до тих пір поки дозволяє «кормова база».

З цього випливає, що все залежить від того, на скільки тварина може себе прогодувати. Тобто якщо продовжити думку далі, то в наших населених пунктах джерелом існування безпритульних собак та котів є або ж цілеспрямоване підгодовування цих тварин, або ж їх необмежений доступ до відходів, тобто сміттєвих баків. Мабуть, на це слід звернути увагу комунальним службам.

У 2023 році в державних ветклініках коштом громадських і волонтерських організацій стерилізували близько 300 безпритульних тварин з подальшою їх вакцинацією проти сказу, а в районах області щепили близько 900.

Установи ветеринарної медицини Держпродспоживслужби безплатно вакцинують проти сказу тварин із притулків. Зокрема, співпрацювали з організаціями “БІМ” та “ЩАСЛИВИЙ ПЕС” у Кропивницькій громаді. За певних умов також надають хірургічну допомогу та інші лікувально-профілактичні заходи.

15 областей, зокрема Кіровоградщина, отримали погодження на діагностичний відстріл серед диких м’ясоїдних тварин (червоної лисиці). Діагностичний відстріл проводиться з метою оцінки епізоотичної ситуації та вивчення стану захворювань серед мисливських видів тварин.

Як зрозуміти, що тварина захворіла на сказ?

– У хворих лисиць спостерігається непритаманна їм поведінка, зокрема втрачається страх. Як наслідок, хвора тварина заходить на господарське подвір’я. У разі контакту з домашньою твариною в останньої відбувається зараження.

Найбільш характерні ознаки сказу — слиновиділення, гідрофобія, агресивність, параліч, але іноді ознаки можуть бути відсутні. У собак і кішок сказ протікає у двох формах: буйній і тихій.

Хвора буйною формою тварина стає агресивною, ховається по кутах, часто змінює місце проживання, тікає з дому, гризе неїстівні предмети через спотворення апетиту, голос пропадає.

Собака стає дратівливою, відмовляється від їжі й води, не відгукується, не слухається господаря. У неї підвисають хвіст і нижня щелепа, рясно виділяється слина, з’являється хиткість ходи. Тварина може мовчки накинутися на зустрічних і вкусити їх. Найбільш небезпечна інша форма сказу — тиха. Тоді основні ознаки хвороби можуть бути виражені слабо.

Як людина може заразитися сказом?

Зараження людини сказом відбувається не лише через укуси хворою твариною, а і внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизові оболонки. Тільки вчасно наданий комплекс антирабічної допомоги може вберегти постраждалих від смертельних наслідків.

У випадку укусу, ослинення, нанесення подряпин, інших пошкоджень безпритульною твариною з урахуванням небезпеки захворювання на сказ постраждалому рекомендовано терміново звернутися в лікувальний заклад і пройти обов’язковий курс антирабічної вакцинації.

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими.

Близько 40% жертв укусів імовірно здичавілих собак — діти віком до 15 років. Роз’яснюйте дітям про необхідність уникнення контактів з дикими та безпритульними тваринами.

Якщо є підозра, що домашня тварина захворіла, то необхідно негайно звернутися до Держпродспоживслужби у регіоні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux