Держпродспоживслужба як потужний роботодавець посилює співпрацю з провідними університетами
опубліковано 04 березня 2024 року о 11:28

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у засіданні круглого столу «Посилення ролі роботодавців у підготовці висококваліфікованих кадрів», що відбувся на майданчиках Поліського національного університету.

Сергій Захарін розказав про основні результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальних органів і підвідомчих установ. Багато уваги приділяється цифровому розвитку ключових управлінських процесів, зокрема постійно удосконалюються наявні сервіси електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є потужним роботодавцем, а тому підтримує співробітництво з провідними університетами. Зокрема, проведено робочі зустрічі з керівниками закладів вищої освіти щодо залучення кращих студентів на практику до територіальних органів, підприємств та установ системи Держпродспоживслужби, організовуються навчальні екскурсії до інститутів та лабораторій, провідним кафедрам запропоновано ініціювати програми дуальної освіти.

Представник Держпродспоживслужби також нагадав, що постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 року № 379 затверджено Положення про післядипломну освіту та інші форми підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини. Нині опрацьовується питання створення відповідних навчальних планів та програм, а також навчально-методичних матеріалів. Вказана робота виконується на основі сучасних цифрових технологій.

Ректор Поліського національного університету доктор економічних наук, професор Олег Скидан розказав про результати освітнього процесу та здобутки у сфері підготовки кадрів для відновлення економіки України. Поліський національний університет є закладом вищої освіти і науковою установою, який відомий своєю активною участю в науковому, освітньому та інноваційно-методичному забезпеченні та супроводженні аналітичної підтримки прийняття рішень у сфері продовольчої безпеки держави, зокрема щодо питань якості та безпечності харчових продуктів. Так, фахівці університету брали участь у розробці проекту Закону України «Про продовольчу безпеку України» відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 177 від 13.05.2011 року «Про створення робочих груп з розробки законопроектів»; проекту Стратегії продовольчої безпеки України згідно наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 жовтня 2020 року № 2068 «Про утворення міжвідомчої робочої групи з підготовки Стратегії продовольчої безпеки України» тощо.

Наразі університетом у співпраці з Держпродспоживслужбою вивчаються можливості впровадження комплексного проєкту щодо застосування ГІС-технологій для забезпечення ефективної реалізації функцій Держпродспоживслужби у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин. Продовження практичної роботи у визначеному напрямі вимагає прогнозованості у питаннях стабільності як організаційного, так і управлінського персоналу, який забезпечує виконання поставлених завдань.

За словами Олега Скидана, доцільно зберегти існуючий юридичний статус Поліського національного університету, який є одним із ключових національних центрів формування сучасної системи продовольчої безпеки України. Позитивне вирішення вказаного питання дозволить уникнути потенційної загрози згортання проєктів, які мають надзвичайно важливе значення для формування ефективної системи продовольчої безпеки України, що базується на використанні сучасних ГІС-технологій. Окрім того, це і в подальшому уможливить підготовку висококваліфікованих кадрів.

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів є потужним роботодавцем, а тому формулює вимоги до сучасного фахівця. Останнім часом Держпродспоживслужба посилює співпрацю з провідними університетами. На мою думку, роботодавці мають формувати запит на фахівців, їхні компетентності, а провідні університети мають бути орієнтовані на задоволення конкретних потреб суб’єктів національного господарства. Сучасний фахівець повинен володіти, окрім іншого, цифровими навичками, які використовуються в реальній практиці. Ми обговорили можливі формати взаємодії структурних підрозділів Держпродспоживслужби та кафедр Поліського національного університету, домовились про розширення співробітництва у реалізації освітніх і наукових проєктів. Нам цікаві новітні наукові та інноваційні розробки, що можуть бути використані в управлінській практиці, у тому числі у сфері цифровізації сфер ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, фітосанітарної безпеки», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux