Представники Держпродспоживслужби Кіровоградщини долучилися до обласного форуму «Реформа харчування»
опубліковано 04 березня 2024 року о 17:02

В межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі в м. Кропивницький пройшов обласний форум «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи». Участь у заході взяли начальник Держпродспоживслужби Кіровоградщини Ігор Бойчук, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт, начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Черненко та начальник Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області Віктор Заброда.

Спікерами для присутніх освітян та органів місцевого самоврядування виступили провідні експерти Проєктного офісу реформи системи харчування, представники Міністерства освіти і науки України, обласної та міської влади. Метою спілкування був аналіз здійснених заходів та підготовка громад і закладів освіти до реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.

Спікери зібрання висвітлили тематичні панелі та дискусії, зокрема щодо організації ефективних публічних закупівель, відновлення та модернізації харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності, дотримання принципів НАССР, формування звичок здорового харчування тощо.

Зазначимо, що реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.

В межах наданих повноважень Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів та страв відповідно до постанови Кабміну від 24 березня 2021 року № 305 та Санітарних регламентів для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, затверджених наказами МОЗ України.

Крім того, з метою підвищення обізнаності щодо норм та стандартів роботи спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби області здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо забезпечення санітарно-гігієнічних вимог, протиепідемічного режиму в їдальнях та на харчоблоках закладів освіти.

Усі заходи реформи системи харчування в закладах освіти повинні забезпечити повноцінне, збалансоване, безпечне харчування дітей та підвищувати імунний захист дитячого організму від впливу навколишнього середовища, що в кінцевому результаті безпосередньо вплине на здоров'я суспільства.

Тож Реформа продовжується і повинна підтримуватись не тільки організаторами дитячого харчування, а й батьками, громадою та причетними контролюючими службами.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux