Кіровоградщина: кількість об’єктів нецентралізованого водопостачання з визначеними балансоутримувачами збільшується
опубліковано 23 березня 2023 року о 15:03

112 об’єктів нецентралізованого водопостачання обстежили спеціалісти Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з початку поточного року. Обстеження пройшли в 6 територіальних громадах: Первозванівська ТГ (20), Соколівська ТГ (4), Бобринецька ТГ (41), Гурівська ТГ (1), Заваллівська (7), Маловисківська ТГ (23), Глодоська ТГ (16). На 96 об’єктах в ході обстежень виявили порушення (85,5% від загальної кількості).

Водночас порушень у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення щодо питної води та питного водопостачання не виявлено на 16 громадських колодязів, які розміщені на території Глодоської ТГ.

За результатами обстежень балансоутримувачам об’єктів нецентралізованого водопостачання надано пропозиції щодо усунення виявлених порушень, а саме: забезпечити здійснення періодичного контролю безпечності та якості питної води, оформити санітарні паспорти на джерела водопостачання, відновити відмостки навколо колодязів та встановити навіси. Виконання наданих пропозицій залишається на контролі Держпродспоживслужби області та органів місцевого самоврядування.

Не менш важливим є проведення чищення та дезінфекції колодязів і води в них після зими та відлиги, потрапляння у воду сторонніх предметів тощо. Перед теплим сезоном такі роботи запобігають забрудненню самих споруд і впливають на безпечність води, яку споживають люди, особливо за відсутності індивідуальних колодязів.

Зазначимо, що станом на 01.02.2023 без балансоутримувача залишається 901 громадський колодязь, що складає 41,8% (у 2021 році 1 673 громадських колодязі - 75,2%). Водночас до належного санітарно-технічного стану приведено 1 197 громадських колодязів.

Комісійні обстеження за участі спеціалістів Держпродспоживслужби області щодо стану об’єктів водопостачання здійснюються з метою запобігання ускладненням санітарно-епідеміологічної ситуації в регіоні, забезпечення населення якісною, безпечною питною водою для задоволення фізіологічних потреб організму та збереження здоров’я людей, визначення пріоритетних завдань для місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо покращення стану таких об’єктів. Робота триває.

На малюнку зображені три жінки біля криниці
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux