Керівників сільгосппідприємств ознайомили з урядовою програмою державної підтримки розвитку фермерських господарств
опубліковано 20 травня 2021 року о 09:52

Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, разом із представником департаменту агропромислового розвитку та директором Закарпатського відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств,  провели нараду з керівниками сільськогосподарських підприємств Ужгородського району. Захід проходив на базі ДП «Центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції».

Учасники наради розглянули питання Урядової програми підтримки розвитку фермерських господарств на 2021рік. Зокрема, мова йшла про бюджетну дотацію за утримання корів; доплату на користь застрахованих осіб – членів/голови СФГ без набуття статусу юридичної особи ЄСВ; часткову компенсацію витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами; бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) – новоствореним фермерським господарствам; фінансову підтримку на поворотній основі.

Керівників підприємств ознайомили з  Постановою Уряду від 19 лютого 2020 року № 109 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2017 року № 77», якою визначено напрями державної підтримки розвитку фермерських господарств, насамперед фінансової підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства.

З метою реалізації вимог країн-імпортерів щодо експорту об’єктів регулювання із зон, місць, і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму, запропонували суб’єктам господарювання, в період вегетації рослин, здійснити процедуру офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, з яких планується експорт рослин та рослинної продукції до країн, фітосанітарні вимоги яких передбачають такі заходи.

У ході наради обговорили питання, пов’язані з обігом насіння та садивного матеріалу тільки за наявності сертифікатів на сортову та посівну якість, запобігання обігу контрафактного насіння; дотримання прав на сорти рослин як об'єктів інтелектуальної власності, ліцензійними договорами та патентним правом; поводження, ввезення, реєстрація ГМО, запобігання поширенню та використання незареєстрованих ГМО суб'єктами господарювання та компетентними органами країн-експортерів, які здійснюють видачу сертифікатів якості на насіння та садивний матеріал при експортних операціях в Україну.

Також, присутнім довели основні вимоги щодо сертифікації насіння та садивного матеріалу в Україні і процедури її проведення, порядок видачі документів, що засвідчують сортові, посівні якості насіння та товарні якості садивного матеріалу. Фахівці роз’яснили, як уникнути підробок під час закупівлі насіння сільськогосподарських культур. При цьому особливу увагу приділили необхідності дотримання вимог законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин.

Учасники заходу мали змогу задати питання, що їх цікавили, та отримати обґрунтовані відповіді.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux