До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію палива через мережу АЗС!
опубліковано 19 травня 2021 року о 17:50

Кабінет Міністрів України постановою від 14.05.2021 № 474 запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на паливо на період дії карантину.

Цим документом внесені зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» та від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Продавці палива з 15 травня  2021 року повинні враховувати цю надбавку під час встановлення роздрібної ціни на пальне, що реалізують через мережу АЗС.

Граничний рівень торговельної надбавки встановлено у таких розмірах:

- не більше 7 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для дизельного палива;

- не більше 5 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для автомобільних бензинів.

Гранична торговельна надбавка нараховується до середньої вартості пального, яка визначатиметься на підставі даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередню декаду з урахуванням акцизу та податку на додану вартість.

Інформація про середню вартість 1 літра дизельного палива та бензинів автомобільних оприлюднюється на офіційному веб-сайті Мінекономіки щомісяця до 3, 13 і 23 числа.

Так, станом на 14 травня 2021 року на головній сторінці офіційного веб-сайту Мінекономіки в розділі «Дільність», підрозділах «Промислова політика», «Державна політика в секторах економіки» оприлюднено середню вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 20,89 гривень, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 25,22 гривень.

Відповідно до роз’яснення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, розміщеного на офіційному веб-сайті Мінекономіки, дія цієї постанови поширюється на автомобільні бензини та дизельне паливо, включені до Переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. №341, а саме на: бензин марки А-92, бензин марки А-95 та дизельне пальне. Вимоги до автомобільних бензинів та дизельного палива, у тому числі щодо їх позначення (маркування), визначено Технічним регламентом щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2013 р. № 927, відповідно до якого позначення (маркування) «брендового преміального» пального з покращеними показниками якості може включати торгову марку (товарний знак). Таким чином, під встановлення максимальної торгівельної надбавки не підпадає «брендове преміальне» пальне з покращеними показниками якості та позначення (маркування) якого включає певну торгову марку (товарний знак), що пропонується на автозаправних станціях для автомобілів преміум сегменту за вищою ціною ніж соціально значуще пальне.

Цією ж постановою Кабінет Міністрів України виключено абзац п’ятий пункту 3 Порядку декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 341.

            Зауважуємо, що відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни та ціноутворення» за порушення вимог  щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін передбачені адміністративно-господарські санкції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux