Держпродспоживслужба та Державний біотехнологічний університет обговорили сучасні інновації у сферах безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

опубліковано 21 листопада 2025 року о 16:00

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у круглому столі «Освіта, наука та інновації у сфері продовольчої безпеки і захисту споживачів: сучасні виклики та європейські орієнтири», що проведений на майданчиках Державного біотехнологічного університету (м. Харків).

Учасники заходу: наукові і науково-практичні працівники, представники компаній аграрного сектору, товарознавці, керівники органів державної влади та управління, експерти профільних громадських організацій, здобувачі освіти.

Сергій Захарін від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів передав вітання організаторам та учасникам заходу та заявив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука вживаються системні заходи, спрямовані на залучення провідних науковців та експертів до опрацювання широкого кола питань підтримки безпечності харчових продуктів, а також надійного функціонування системи захисту прав споживачів продовольчих товарів. Ця робота є важливою в контексті підтримки належного рівня продовольчої безпеки, зокрема в частині забезпечення реального доступу громадян до якісних продуктів харчування. Спільно з колегами з інших відомств опрацьовуються ініціативи, що спрямовані на недопущення у торгову мережу недоброякісних товарів (у тому числі шляхом запровадження новітніх цифрових продуктів). Функціонує широка мережа лабораторних установ, які у щоденному режимі здійснюють актуальні лабораторні дослідження у сфері безпечності харчових продуктів.

Проректор з наукової роботи Державного біотехнологічного університету Валерій Михайлов наголосив на важливості опрацювання актуальних питань у сферах безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на основі врахування позицій різних стейхолдерів - представників бізнесу, органів влади, науковців, громадського сектору. Окрім того, під час формування та реалізації стратегій підтримки продовольчої безпеки необхідно своєчасно враховувати зміни поточної ринкової кон’юнктури.

Завідувачка кафедри маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом Державного біотехнологічного університету Наталія Савицька акцентувала увагу на актуальності застосування поведінкових підходів під час опрацювання моделей споживчої активності. Одним із чинників високої якості освіти є організація співпраці із сумлінними роботодавцями, у тому числі і Держпродспоживслужбою та її територіальними органами.

Під час заходу було презентовано низку результатів наукових досліджень, що виконані вченими університету.

Сергій Захарін, Валерій Михайлов та Наталія Савицька домовилися про можливість участі представників Держпродспоживслужби у заходах з обговорення освітніх програм. Окрім того, доцільне спільне опрацювання науково-практичних питань, що виникають у сфері підтримки безпечності харчових продуктів.

"Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів разом з колегами з інших органів влади здійснює величезну роботу, спрямовану на підтримку належної якості та безпечності харчових продуктів, а також щодо гарантування дотримання прав споживачів. У фокусі уваги – впровадження європейських практик моніторингу якості харчових продуктів, у тому числі на основі використання цифрових інструментів. Ця робота сприймається нами в контексті гарантування належного рівня продовольчої безпеки, адже одним із її показників є доступ споживачів до продуктів харчування належної якості. Ми обговорили зазначену проблематику з науковцями Державного біотехнологічного університету, а також обсудили перспективи нашого подальшого наукового та освітнього співробітництва», - зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux