Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 6.04.2023 року
опубліковано 06 квітня 2023 року о 16:20

Метеорологічні умови

У третій декаді березня та на початку І декади квітня спостерігалась відносно тепла та вітряна з опадами погода. Середня температура становила 7,0° тепла, максимальна підвищувалась до 19,2° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 34° тепла, мінімальна знижувалась до 3° морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 3,5° морозу. На висоті 2 см від поверхні ґрунту температура повітря знижувалась до 5º морозу.

Сума опадів за декаду склала 15 мм. Агрометеорологічні умови для росту та розвитку с/г культур були сприятливі. Запаси продуктивної вологи під озимою пшеницею складали 160 мм. Стан посівів на даний час добрий.

 Шкідники та хвороби озимих культур

Завершується живлення личинок хлібної жужелиці на 16% обстежених площ посівів озимої пшениці за середньої чисельності 0,3 екз./м², максимально – 2. Пошкоджено у середньому 0,3% рослин, максимально - 2%. Віковий склад личинок становить: ІІ віку - 15%, ІІІ - 85%.

На посівах озимих культур триває шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління. Заселено 30% обстежених площ посівів озимої пшениці та озимого ріпаку. Середня чисельність гусениць становила 0,3 гус./м², максимально - 2. Віковий склад гусениць становить: У віку - 25%, УІ - 75%. Пошкоджено у середньому до 1% рослин, максимально - 2%.

Жуки ріпакового прихованохоботника шкодять на 31% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Пошкоджено у середньому 1% рослин за середньої чисельності 1 екз./рослину.

Дощова погода, що переважала протягом звітного періоду, стримувала масове заселення обстежених площ посівів озимого ріпаку хрестоцвітими блішками. Заселено 35% площ за середньої чисельності 1 екз./росл. при заселенні 1,5% рослин, максимально – 3% (на крайових смугах).

Піщаний мідляк продовжує шкодити на посівах озимих культур, на крайових смугах середня чисельність шкідників становила 0,2 екз./м², максимально - 1. Пошкоджено у середньому 1% рослин.

На посівах багаторічних трав неактивно шкодять бульбочкові довгоносики, піщаний мідляк та кравчик (на крайових смугах).

Дощова погода звітного періоду була сприятлива для розвитку та поширення борошнистої роси у посівах озимої пшениці. Уражено 25% обстежених площ, у середньому – 2% рослин, максимально - 4% (на крайових смугах). Розвиток хвороби - 2%.

Кореневі гнилі виявлені на 7% обстежених площ, уражено у середньому 0,5% рослин, максимально - 1%.

Септоріозом уражено 20% обстежених площ, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 3%, розвиток хвороби - 1%.

Біла плямистість виявлена на 24% обстежених площ посівів озимого ріпаку, уражено у середньому 1% рослин, максимально – 2%.

Бактеріозом коренів уражено 9% обстежених площ посівів, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%. Розвиток хвороби – 1%.

 Шкідники саду

Утримання дощової, похмурої погоди стримує активний вихід шкідників саду, але спостерігається збільшення заселених дерев та шкодочинність ранньовесняних шкідників – різних видів плодових довгоносиків, які у даний період пошкоджують бруньки.

Жуки сірого брунькового довгоносика виявлені у кроні дерев та на бруньках. Заселено 27% дерев за середньої чисельності 2,5 екз./дер., максимально – 4. Пошкоджено у середньому 1% бруньок, максимально – 3%.

Заселеність дерев жуками яблуневого квіткоїда становить 18%, середня чисельність – 2 екз./дер., максимально – 3. Пошкоджено у середньому 1% бруньок, максимально – 2%.

Спостерігається поява та шкодочинність букарок та казарок.

За попередніми даними весняних обстежень, добре перезимували різні види садових молей:

  • щитки яблуневої молі виявлені на 32% дерев за середньої чисельності 0,2 щит./п.м.г., максимально – 2, що складає 1% загибелі;
  • мінуючі молі виявлені на 26% дерев за середньої чисельності 2,3 міни/дер., максимально – 4, що складає 2% загибелі;

Мишоподібні гризуни

Спостерігається незначне збільшення житлових нір та заселених площ мишоподібними гризунами.

Заселено 33% обстежених площ посівів озимої пшениці. Середня чисельність мишоподібних гризунів - 1 кол./га з 1,5 житлової нори, максимально - 2 колонії з 5 житловими норами (біля лісосмуг).

Заселено 37% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність - 1 кол./га з 1,6 житлової нори, максимально - 3 колонії з 5 житловими норами (на крайових смугах).

На посівах багаторічних трав середня чисельність шкідників становила 1 кол./га з 2,5 житлової нори, максимально – 4 кол. з 7 житловими норами.

На неорних землях середня чисельність шкідників складає 2 кол./га з 3 житловими норами, максимально – 4 кол. з 8 житловими норами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux