Інформація щодо випадку привласнення флаконів зі штамом вірусу ньюкаслської хвороби птиц
опубліковано 11 червня 2021 року о 18:05

За інформацією Офісу генерального прокурора, за процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру ексзавідувачу сектору Державного науково-контрольного інституту біотехнологій і штамів мікроорганізмів за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 191 КК України).

За даними слідства, колишня співробітниця інституту (була звільнена у вересні 2020 року), будучи відповідальною за підтримання виробничих та контрольних штамів вірусів, які зберігаються в Національному центрі штамів мікроорганізмів України, маючи доступ до них, привласнила флакони зі штамом вірусу ньюкаслської хвороби птиці (які використовуються для виготовлення вакцин).

Ньюкаслська хвороба або «псевдочума» птиці, відноситься до особливо небезпечних хвороб птахів, і становить загрозу для птахівничих господарств та може викликати високу летальність серед птахів. Але, штами вірусу хвороби Ньюкасла, які використовуються для виготовлення вакцини, в том числі і ті, які були виявлені під час обшуку у підозрюваної, є безпечними для людини та дорослої птиці, в зв’язку з чим вони можуть представляти лише комерційний інтерес для підприємств, які займаються виготовленням вакцин.

Своїми діями колишня працівниця завдала збитків Державному науково-контрольному інституту біотехнологій і штамів мікроорганізмів. Наразі досудове розслідування триває.

Відповідно до наказу директора в інституті була проведена службова перевірка дотримання умов підтримання та зберігання всіх штамів мікроорганізмів, за результатами якою було вжито низку заходів, спрямованих на запобігання  умисного або неумисного виносу або витоку штамів мікроорганізмів. Так, в  інституті запроваджена  електронна система контролю за рухом штамів мікроорганізмів; в лабораторних підрозділах  встановлені камери відео спостереження, з виведенням  інформації на  монітор охорони; запроваджена система роботи з культурами мікроорганізмів з залученням не менше, як двох осіб (для мінімізації людського фактору).

Довідково. Хвороба Ньюкасла в Україні не реєструється з 2006 року завдяки проведенню профілактичних щеплень цієї хвороби в індивідуальних господарствах громадян та в спеціалізованих птахогосподарствах. За І квартал 2021 року проти хвороби Ньюкасла щеплено 8,4 млн. голів птахів. У 2020 році було зроблено 61,8 мільйонів щеплень. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux