Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провели зустріч з представниками перукарень та салонів краси
опубліковано 23 червня 2021 року о 14:33

Без послуг перукарень або салонів краси сьогодні обійтися неможливо. Але у разі недотримання вимог санітарно-протиепідемічних правил та гігієнічних норм такі заклади також можуть нести загрозу здоров’ю клієнтів. Про це говорила головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Тамара Третяк під час зустрічі з працівниками перукарень та салонів краси.

Присутнім нагадали про необхідність дотримання вимог Державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів ДСПіН 2.2.2.022-99.

Згідно з вимогами нормативних документів приміщення і обладнання перукарського салону повинні утримуватись в чистоті. Підхід до вибору дезінфекційних заходів у салоні краси повинен бути той же, що і в лікувально-профілактичному закладі, оскільки при проведенні косметологічних, манікюрних, педикюрних та перукарських процедур може порушуватися цілісність шкірних покривів людини. Всі інструменти, що контактують зі шкірою та слизовими клієнта, після кожного використання підлягають обов’язковій дезінфекції, механічному очищенню та стерилізації. Ці три етапи виконуються саме в такій послідовності та не замінюють один одного. Тому персонал повинен мати не менше 2-х комплектів інструментів для почергового їх знезаражування.

Для проведення стерилізаційної обробки в перукарні допускається використання стерилізаторів, що працюють за методом ультрафіолетової, термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації, а також засобів, призначених для стерилізації інструментарію. Такі жорсткі правила з обробки індивідуального інструментарію необхідні для запобігання багатьом захворюванням (дерматити, грибкові, паразитарні, парентеральні інфекції тощо), які можуть передаватися людині контактним шляхом, через кров, пошкоджені шкірні та слизові покриви.

Під час обслуговування клієнт повинен бути укритий чистим пеньюаром. Місце стикання пеньюара з тілом клієнта (шия) закривається одноразовим комірцем чи серветкою. Вилучення відстриженого волосся з шиї та обличчя клієнта виконується одноразовими ватними тампонами, щіткою або пензлем. Пензлі, щітки необхідно дезінфікувати, очищати механічно та стерилізувати.

Перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом, нігті повинні бути чистими. Не допускається носіння на роботі одягу, що важко піддається очищенню від волосся. Працівники перукарні повинні мати змінний або одноразовий одяг для роботи (фартухи, халати та ін.).

Заклад обов’язково повинен бути забезпечений водою та умовами дотримання особистої гігієни працівників.

Детальніше з документом можна ознайомитися за посиланням. https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/va022282-99#Text

Крім того, наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04 серпня 2020 року № 1788 затверджена уніфікована форма Акту, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) та перелік питань щодо проведення такого заходу з дотриманням суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення в перукарнях та салонах краси. Питання передбачають перевірку не тільки облаштування, оснащення закладів, але й контроль з боку суб’єкта господарювання умов перебування клієнтів (контроль освітлення, температури, вологості повітря, якістю проведення миття та дезінфекції всіх контактних поверхонь тощо), проведенням санітарного дня раз на місяць.

З початку 2022 року Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області розпочне проводити планові перевірки перукарень та салонів краси з питань дотримання вимог санітарних норм та правил. Тому обізнаність з санітарним законодавством та дотримання його вимог допоможуть працівникам зазначених закладів уникнути порушень і ризику стати осередками хвороб людей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux