Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області навчались оперативно реагувати у випадку виявлення спалаху грипу птиці
опубліковано 26 серпня 2021 року о 11:16

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області провели симулятивний семінар-тренінг на тему: «Підвищення обізнаності та посилення готовності реагування у випадку спалаху грипу птиці», в якому взяли участь представники управлінь та відділів Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області, Хустської міжрегіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Епізоотичну ситуацію щодо поширення грипу птиці в Україні зокрема та в Європі і світі загалом проаналізував у вступному слові заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області Андрій Русин. Він також поінформував присутніх про можливі ризики занесення грипу птиці на територію України, в тому числі й на Закарпаття.

Далі учасники зібрання мали практичне заняття з лабораторної діагностики пташиного грипу, яке провів директор Хустської міжрегіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Олег Котенко. У ході його проведення наголошувалося на правилах відбору, пакування і транспортування біо(пат)матеріалу до лабораторії.

Водночас головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександра Кость з допомогою мультимедійного супроводу ознайомила слухачів з етіологією вказаного захворювання та порядком планування і реалізації заходів з ліквідації спалахів грипу птиці в Україні. Окремо посадовець зупинилася на методах здійснення стемпінг-ауту (комплекс протиепізоотичних заходів, що здійснюються під керівництвом відповідного головного державного інспектора ветеринарної медицини, включаючи забій хворих та інфікованих тварин стада, а у разі необхідності - тварин іншого стада, які могли мати прямий або опосередкований контакт з тваринами інфікованого стада, що могло призвести до передачі патогенного агента).

Після презентаційно-практичної частини присутнім були надані роз’яснення щодо плану першочергових дій при підозрі виявлення захворювання на грип птиці і був розглянутий порядок нотифікації при спалаху грипу птиці в Україні та МЕБ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux