Епідситуація в Україні із захворюваності людей на сказ
опубліковано 06 липня 2016 року о 09:37

Держпродспоживслужба повідомляє, що за оперативними даними з початку 2016 року в Україні зареєстровано 3 випадки сказу серед людей.

У травні місяці захворів мешканець м. Синельниково Дніпропетровської області, якому покус було нанесено домашнім котом. Хворий за медичною допомогою не звертався, курс антирабічних щеплень не проводився, тварину на дослідження не доставляв.

Протягом червня зареєстровано 2 випадки сказу серед мешканців м. Києва та Рівненської області.

Мешканка м. Києва, перебуваючи на дачі в смт. Глеваха Васильківського району Київської області була укушена власною собакою. З приводу укусу жінка зверталась до травматологічного пункту Київської міської клінічної лікарні №12, де їй була надана перша медична допомога, проведена екстрена профілактика правцю та  постраждала була направлена на консультацію до лікаря-рабіолога, водночас попереджена про необхідність спостерігати за собакою протягом 10 днів. У разі загибелі тварини постраждалій рекомендовано доставити труп для проведення лабораторного дослідження до ветеринарної служби, але вона нікого не повідомила про загибель тварини, матеріал на дослідження доставлено не було.

Мешканка с. Бабин Гощанського району Рівненської області отримала покус невідомою кішкою і наступного дня жінка звернулася за медичною допомогою. Через 2 дні кішка загинула і матеріал було досліджено у лабораторії ветеринарної медицини, але за результатами лабораторних досліджень вірусу сказу на виявлено, тому щеплення потерпілій не призначались.

Таким чином, жоден з постраждалих не отримував курсу антирабічних щеплень. Всі захворілі на сказ померли.

За 2015 року від сказу померло 6 осіб, мешканці Донецької (2 випадки), Дніпропетровської (2 випадки), Одеської, Харківської областей, серед яких двоє дітей до 17 років.

Щорічно з приводу покусів тваринами до медичних закладів країни звертається 70-90 тисяч осіб. Серед тих, яким призначаються щеплення 12-15% потребує комбінованого курсу щеплень антирабічною вакциною з антирабічним імуноглобуліном, що дозволяє в переважній більшості випадків уникнути загибелі хворого.


Памятка для населення: як запобігти захворюванню на сказ?


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux