Держпродспоживслужба та Миколаївський національний аграрний університет обговорили пріоритетні напрями підтримки продовольчої безпеки та сфери безпечності харчових продуктів

опубліковано 09 жовтня 2025 року о 16:00

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у засіданні ІІ Всеукраїнського круглого столу «Пріоритетні напрями національної продовольчої безпеки і безпечності харчових продуктів в умовах післявоєнного відновлення», що проведений на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.

Учасники заходу: наукові і науково-практичні працівники, керівники компаній аграрного сектору, провідні агрономи, представники органів державної влади та управління, експерти профільних громадських організацій, здобувачі освіти.

Сергій Захарін виступив з ключовою доповіддю, під час якої зазначив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука разом з колегами з інших відомств вживаються системні заходи, спрямовані на гарантування продовольчої безпеки, у тому числі в частині підтримки належного функціонування системи безпечності харчових продуктів. Зокрема, підтримується в актуальному стані нормальне функціонування інформаційно-комунікаційних реєстрів у сферах безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та захисту рослин. Налагоджено ефективне співробітництво з провідними науковими установами та закладами вищої освіти щодо вирішення актуальних питань підтримки стійкого розвитку агропродовольчої системи, що актуально в контексті підтримки продовольчої безпеки.

Директор Директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН України Олег Шаров розказав про конкретні управлінські ініціативи, що спрямовані на підтримку аграрної освіти. Ключова роль відводиться чиннику підтримки європейської інтеграції закладів освіти аграрного профілю. Окрім того, рекомендовано проводити роботу з модернізації освітніх програм за так званими «аграрними спеціальностями» з урахуванням конкретних запитів реальних роботодавців.

Проректорка Миколаївського національного аграрного університету Антоніна Дробітько розказала про конкретні результати наукових досліджень, що виконані науково-педагогічними працівниками профільних кафедр. Зокрема, вдалося виконати науково-методичне обгрунтування конкретних заходів технологічної та економічної підтримки крафтового та органічного виробництва, уточнити позиції щодо доцільності вирощування на окремих територіях так званих «нішевих культур», внести пропозиції щодо збільшення врожайності плодових, впровадження сучасних методик захисту рослин, імплементації сучасних методів лабораторної діагностики, застосування новітніх препаратів для обробки грунтів.

Під час дискусій Сергій Захарін також додав, що нині фахівці Держпродспоживслужби завершують розробку нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Окрім того, заклади вищої освіти мають врахувати, що ключовим чинником професійного успіху фахівця аграрної сфери є вільне володіння англійською мовою, і вказану обставину необхідно врахувати під час формування освітніх програм.

В ході обговорень науково-педагогічні працівники відмітили ефективне освітнє співробітництво університету та установ Держпродспоживслужби, у тому числі шляхом реалізації програм так званої «дуальної освіти».

"Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів разом з колегами з інших органів влади здійснює величезну роботу, спрямовану на підтримку параметрів продовольчої безпеки та функціонування системи безпечності харчових продуктів. У фокусі уваги – і питання якості аграрної освіти, оскільки від цього чинника залежить професійний рівень майбутніх фахівців. Приємно відмітити, що цікаві і змістовні дискусії відбуваються на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету, який є авторитетним і знаним закладом аграрної освіти, що використовує інноваційні технології підготовки фахівців. Зокрема, здобувачі освіти проходять практику в наших органах та лабораторіях, а деякі навіть здобувають освіту за програмами так званої «дуальної освіти». Користуючись нагодою, запрошую до спільного опрацювання проблематики підтримки продовольчої безпеки та сфери безпечності харчових продуктів усіх небайдужих фахівців, у тому числі експертів громадського сектору, представників бізнес-асоціацій», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux