Епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь за І квартал 2023 року
опубліковано 03 квітня 2023 року о 11:19

Відповідно до оперативних повідомлень з початку 2023 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 9 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 130 осіб, з них 80 дітей (62 %). За аналогічний період 2022 року, працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 17 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 125 осіб, з них 86 дітей (68,8 %).

Спалахи зареєстровано на території 4 областей та у м. Києві: у Львівській області - 4, у м. Києві – 2, в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Одеській областях по 1 спалаху.

За І квартал 2023 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 4 спалахи пов’язані із закладами громадського харчування, 3 - із закладами освіти, 1 спалах виник у пункті розміщення внутрішньо переміщених осіб, 1 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 4 спалахи викликано сальмонелами, 2 – вірусами (рота-, норовірусами), 1 - іншими бактеріальними збудниками, при 2 спалахах – збудника не встановлено.

Передача збудників інфекції в 2023 році відбувалася контактно - побутовим шляхом при 3 спалахах, неякісні харчові продукти стали причиною захворювань при 6 спалахах.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 9 випадів ботулізму з 12 постраждалими. Летальних випадків не було.

За І квартал 2022 року було взято участь у розслідуванні 4 випадів ботулізму з 5 постраждалими, летальних випадків не було.

За результатами розслідування випадків ботулізму у І кварталі 2023 року встановлено, що 5 випадків пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (гриби – 1 випадок з 1 постраждалим, м’ясна продукція - 4 випадки з 7 постраждалими), 3 випадки з 3 постраждалим пов’язані з вживанням рибної продукції (у тому числі 1 випадок – риба домашнього приготування, 1- невідомого походження (придбано через інтернет замовлення) та 1 – придбано у місці стихійної торгівлі). Один хворий пов’язує своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазині.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 6 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 131,3 кг небезпечної продукції; складено 5 протоколів про адміністративні правопорушення, накладено штрафів на суму 107625 грн., відсторонено від роботи 1 працівника. Керівникам об’єктів надано 6 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 47 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 20 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 7 - керівникам об’єктів, 20 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 2 кримінальних провадження. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 1 засідання регіональної комісії з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідного рішення.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-порталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux