Епідемічна ситуація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у 2020 році
опубліковано 28 січня 2021 року о 10:01

За даними річних звітів працівники Держпродспоживслужби у 2020 році взяли участь у санітарно-епідеміологічних розслідуваннях 52 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 646 осіб, у тому числі 283 дітей (43,8%). У 2019 році було розслідувано 204 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 2568 осіб, у тому числі 1322 дітей (51,5 %). Таким чином, відбулося зменшення кількості спалахів та постраждалих майже в 4 рази.

Значне зменшення кількості спалахів та кількості постраждалих, пов’язаних із об’єктами громадського харчування та організованими дитячими колективами, відбулося внаслідок проведення протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Спалахи реєструвались на території майже усіх областей, за виключенням Житомирської, Луганської, Хмельницької та Чернігівської областей. Найбільшу кількість спалахів зареєстровано у Дніпропетровській області - 6, у Донецькій та Рівненській областях - по 5, у Запорізькій, Львівській, Полтавській - по 4, Волинській, Івано-Франківській, Одеській - по 3, Миколаївській, Харківській  областях та у м. Києві - по 2, Вінницькій, Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Черкаській та Чернівецькій областях - по 1 спалаху.

У 2020 році серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: дещо збільшилася питома вага спалахів, які зареєстровано в організованих дитячих колективах – 23 (44,2% від усіх спалахів) із загальною кількістю постраждалих 217 осіб, у тому числі 203 дітей, проти 76 (37,3% від усіх спалахів) із загальною кількістю постраждалих 756 осіб, у тому числі 720 дітей, за 2019 рік.

Разом з тим у закладах оздоровлення та відпочинку для дітей у оздоровчому сезоні 2020 року спалахів не зареєстровано проти 5 спалахів у 2019 році, коли постраждало всього 147 осіб, у т.ч. 139 дітей.

Водночас, зменшилася питома вага кількості спалахів, які пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі: зареєстровано 16 (30,7% від усіх) спалахів із загальною кількістю захворілих 129 осіб, у тому числі 34 дитини, проти 78 (38,2% від усіх) спалахів із загальною кількістю захворілих 1274 осіб, у тому числі 337 дітей у 2019 році.

Крім того, у 2020 році розслідувано 4 спалахи, які пов’язані з харчоблоками промислових підприємств (постраждало 236 осіб) проти 3 спалахів у 2019 році, під час яких постраждало 39 осіб.

Серед населення у побуті зареєстровано 9 спалахів (17,3%), під час яких постраждало 64 особи, з них 40 дітей проти 45 спалахів (22%) у 2019 році, під час яких постраждало 450 осіб, з них 236 дітей.

Передача збудників інфекції в цьому році найчастіше відбувалася харчовим шляхом – при 27 спалахах (51,9%) проти 99 спалахів (48,5%) у 2019 році. На другому місці контактно – побутовий шлях передачі – 14 (26,9%) спалахів за допомогою таких факторів, як забруднені руки, посуд, предмети побуту (від несвоєчасно ізольованих хворих (носіїв) серед дітей або персоналу) проти 78 (38,2%). Сприяло виникненню спалахів порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, правил особистої гігієни дітьми та наявність хворих/носії серед дітей та персоналу.

Забруднена вода стала фактором передачі при 2 спалахах (3,8%), постраждало 41 особа, з них 37 дітей (в навчальному закладі Тернопільської області та в загальноосвітній школі Рівненської області), проти 6 спалахів (3%), під час яких постраждало 370 осіб, з них 165 дітей за 2019 рік.

При 9 спалахах (17,3%) фактори та шляхи інфікування не встановлено, тоді як за 2019 рік фактори інфікування не встановлено при    21-му спалаху (10,3%).

В етіологічній структурі спалахів, як і у попередньому році найбільша питома вага спалахів, які було викликано сальмонелами – 18 (34,6%),  проти – 74 (36,3%) у 2019 та спалахів вірусної етіології (рота -, адено-, норовіруси) – 13 (25%), проти 42 (20,6%) у 2019 році. За 2020 рік іншими бактеріальними збудниками викликано 9 (17,3%) спалахів, проти 41 (20,1%) у 2019 році, вірусами гепатиту А – 3 (5,8%) проти 31 (15,2%) спалаху, 1 спалах викликано шигелами (1, 9%), що на 2 менше ніж у попередньому році. У 8 випадках збудника не встановлено (15,4%), проти 12 (5,9%) у 2019 році.

Таким чином, у 2020 році значно збільшилась кількість спалахів невстановленої етіології та значно зменшилась кількість спалахів вірусного гепатиту А. 

У 2020 році фахівцями Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні спалахів сальмонельозу у Запорізькій (3), Дніпропетровській та Івано-Франківській областях (2), по 1 у Вінницькій, Закарпатській, Кіровоградській, Київській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Черкаській, Херсонській областях та у м. Києві.

Це значно менше у порівнянні з 2019 роком, коли найбільша кількість спалахів сальмонельозу, у розслідуванні яких брали участь працівники Держпродспоживслужби  була  у Львівській (14), Волинській (8), Вінницькій (6), Одеській (5) областях тощо.

Спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби за   2020 рік взято участь у розслідуванні 49 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 57 осіб, що більш ніж у 2 рази менше, ніж за попередній рік, коли було розслідувано 110 випадків захворювання на ботулізм з 122-ма постраждалими.

В наслідок захворювання на ботулізм, у розслідуванні випадків якого брали участь фахівці Держпродспоживслужби, у 2020 році померло 3 хворих (у Вінницькій області один випадок, пов’язаний із вживанням соленого сала домашнього виготовлення; 1 випадок пов’язаний з рибною продукцією, яку було виготовлено хворим самостійно в Київській області, ще 1 випадок у Донецькій області, пов’язаний із консервованими баклажанами домашнього приготування).  Серед випадків ботулізму, у розслідуванні яких брали участь фахівці Держпродспоживслужби у 2019 році померло 7 хворих.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби проведено відповідні санітарно - епідеміологічні розслідування даних випадків.

У ході проведених розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, а саме: недостатній набір та площа приміщень харчоблоків, порушення поточності виробничих процесів приготування їжі, не дотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, при відсутності санітарно-гігієнічних умов (виробничих цехів для первинної обробки продовольчої сировини) проводиться виготовлення готових страв із продовольчої сировини, не забезпечено вхідний контроль продовольчої сировини та харчових продуктів, дезінфекційного режиму, недостатність або несправність технологічного обладнання, яке використовується для сирої та готової продукції, відсутнє маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, допуск до роботи працівників без медичних оглядів або відсутність особових медичних книжок у окремих працівників, порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв. Відсутність супровідних документів на частину продукції, використання для приготування страв продуктів невідомого походження або з фальсифікованими документами (при 13 спалахах). У 12 суб’єктів господарювання потужності не були зареєстровані у державному реєстрі операторів ринку.

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби вживалися відповідні заходи реагування. Відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів у 43 випадках тимчасово призупинялось виробництво та обіг харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, вилучено з реалізації 445,798 кг небезпечної продукції та 213 яєць, складено 102 протоколи про адміністративні правопорушення, накладено 97 штрафів на суму 909620 грн., притягнуто до дисциплінарної відповідальності 5 посадових осіб, відсторонено від роботи 71 працівника, 2 суб’єкти самостійно припинили підприємницьку діяльність. Керівникам об’єктів надано 165 приписів та розпорядження щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. Головними управліннями Держпродспоживслужби направлено 178 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 86 - до місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, 33 - керівникам об’єктів, 59 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 15 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 27 засідань комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з прийняттям відповідних рішень та 58 нарад в місцевих органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux