За період локдауну, з 08.01.2021 по 24.01.2021 року, фахівці Держпродспоживслужби Черкаської області провели 2840 перевірок щодо дотримання протиепідемічних обмежувальних заходів.
Порушення санітарного законодавства встановленні у 8% випадків, складено 48 протоколів про порушення санітарного законодавства, керівникам суб’єктів господарювання направлено 211 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень.
Зокрема перевірено:
закладів продовольчої торгівлі – 650, у 139 з них були виявлені порушення, складено 35 протоколів про порушення санітарного законодавства, керівникам направлено 135 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень;
закладів непродовольчої торгівлі – 1764, у 44 з них були виявлені порушення, складено 5 протоколів про адмінправопорушення, керівникам направлено 39 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень;
закладів громадського харчування – 231, у 28 з них були виявлені порушення, складено 5 протоколів про порушення санітарного законодавства, керівникам направлено 26 приписів, пропозиції щодо усунення виявлених порушень;
перукарень та салонів краси – 42, у 2 з них виявлені порушення, складено 2 протоколи про адміністративні правопорушення, керівникам направлено 2 приписи, пропозиції щодо усунення виявлених порушень;
агропродовольчих ринків – 60, у 8 з них були виявлені порушення, складено 1 протокол про порушення санітарного законодавства, керівникам направлено 8 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень.
Найбільш характерними порушеннями протиепідемічних заходів були недотримання режиму вологого прибирання та дезінфекції громадських приміщень, маскового режиму, не проведення температурного скринінгу працівників, відсутність антисептиків та паперових рушників у санвузлах, потреба у додатковому оновлені відповідного маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами, порушення щодо збору використаних засобів індивідуального захисту з подальшою утилізацією та ін.
Фахівці Держпродспоживслужби області через ЗМІ та під час проведення моніторингових перевірок проводили широку роз’яснювальну роботу щодо забезпечення виконання встановлених додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби.
Наразі фахівці Держпродспоживслужби Черкаської області продовжують контроль за дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів.