До уваги імпортерів насіння томатів і перцю!
опубліковано 11 листопада 2021 року о 14:00

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів звертає увагу на поширення в Європі небезпечного збудника хвороби томатів - вірусу коричневої зморшкуватості плодів томатів Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

У вересні 2020 році Європейська та Середземноморська організація захисту рослин (ЄОЗР), членом якої є Україна, додала ToBRFV до Списку шкідливих організмів, рекомендованих для регулювання в якості карантинних організмів (Список А2 – шкідливі організми, обмежено поширені в регіоні ЄОЗР).

Крім цього Служба звітності ЄОЗР повідомила, що з початку 2021 року багато країн регіону вперше виявили на своїх територіях вогнища цього патогену. Про перше виявлення ToBRFV у 2021 році повідомили національні організації захисту рослин Бельгії, Мальти, Угорщини, Болгарії, Норвегії, Австрії, Естонії, Словенії, Швейцарії, Португалії та Узбекистану.

У 2020 році було прийняте Виконавче рішення Комісії (ЄС) 2020/1191 від 11 серпня 2020 року «Про встановлення заходів для запобігання запровадженню та поширенню в Союзі вірусу коричневої зморшкуватості плодів томатів (ToBRFV) та скасування Виконавчого рішення (ЄС) 2019/1615». Пізніше, Виконавчим рішенням Комісії (ЄС) 2021/1809 від 13 жовтня 2021 року до цього рішення були внесені. Так цим рішенням визначаються специфічні вимоги щодо імпорту насіння та розсади Solanum lycopersicum та Capsicum annuum. Зокрема насіння та розсада при переміщенні в ЄС повинні супроводжуватися фітосанітарним сертифікатом і відповідати одній з наступних вимог:

  • походити з країни, вільних від вірусу ToBRFV;
  • походити з місць, вільних від вірусу ToBRFV;
  • зразки повинні бути відібрані офіційно та мати негативні тести на вірус ToBRFV.

Крім того, Рішенням Ради Євразійської економічної комісії від 18 травня 2021 року № 54 були внесені зміни до Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.11.2016 № 157, відповідно до якого встановлено вимоги щодо насіннєвого матеріалу, а саме вимагається щоб насіння томатів походило з зон, або ділянок вільних від ToBRFV.

Також Туреччина з 15.03.2019 вимагає додаткової декларації при імпорті, де вказано, що партії насіння томату і перцю (S. lycopersicum і Capsicum) були проаналізовані за допомогою методів RT-PCR і підтверджено, що вони вільні від вірусу ToBRFV. Марокко також вимагає, щоб у додатковій декларації при імпорті було зазначено, що насіння S. lycopersicum було проаналізовано на наявність вірусу, та що воно вільне від ToBRFV.

З листопада 2019 року надзвичайні та регулярні заходи щодо ToBRFV запровадили такі країни як Аргентина, Австралія, Чилі, Корея (Республіка), Мексика, Нова Зеландія, Південна Африка, Таїланд та США.

ToBRFV наразі не входить до національного Переліку регульованих шкідливих організмів. Однак, зважаючи на те, що ситуація з поширенням цього вірусу в світі погіршується, а також те, що ЄОЗР віднесла ToBRFV до Списку шкідливих організмів, рекомендованих для регулювання в якості карантинних організмів, Держпродспоживслужбою проводиться аналіз фітосанітарного ризику щодо цього патогену. По завершенню проведення аналізу та відповідно до його результатів буде прийняте рішення стосовно можливого включення ToBRFV до Переліку регульованих шкідливих організмів.

Довідково.

Вірус ToBRFV вперше спостерігався у 2014 та 2015 роках на помідорах в Ізраїлі та Йорданії. Пізніше вогнища вірусу виявили в Китаї, Мексиці, США та країнах ЄОЗР (2020-2021).

Рослини-господарі

Помідор (Solanum lycopersicum) і перець (Capsicum annuum) є єдиними підтвердженими природними господарями ToBRFV. ToBRFV також був виявлений у бур’янів-господарів (Chenopodium murale та Solanum nigrum) в Ізраїлі.

Шляхи поширення

Вірус поширюється з розсадою та насінням рослин-господарів з країн, де зустрічається ToBRFV (однак в США є вимоги і до плодів помідорів і перцю з Канади, Ізраїлю, Мексики та Нідерландів щоб вони були перевірені на відсутність симптомів захворювання в місці походження перед експортом (USDA, 2019)). Вірус також передається локально контактним шляхом.

Можливі ризики для України - помідори та стручковий перець є важливими культурами, які вирощуються по всій країні в закритому і відкритому ґрунті. Симптоми захворювання роблять плоди непридатним для продажу. Після того, як вірус буде занесено у вільну зону, заходи боротьби є дуже обмеженими і в основному це знищення заражених рослин і суворі гігієнічні заходи.

За інформацією канадських виробників томатів їм вірус ToBRFV став відомим з 2019 року. В заражених теплицях Канади, щоб позбутися цього патогену, застосовують єдиний доступний наразі метод - зрізати всі рослини, добре продезінфікувати і почати з нуля. Виробник повинен переконатись, що не залишилось ніяких решток. Один невеликий заражений листочок в теплиці може забруднити нові насадження. Вірус може виживати від кількох місяців до років на поверхнях і в ґрунті.

Ознаки інфекції

ToBRFV є основною проблемою для виробників томатів і перцю, оскільки він знижує енергію рослини, спричиняє втрати врожаю, а наявність симптомів вірусу роблять плоди непридатними для продажу. Кім того, вірус може бути присутнім у листі та плодах приховано (безсимптомно).

Коли рослина заражена ToBRFV, вона стає слабкою. Здається, що у неї немає енергії. Потім листя в’яне, на ньому з’являється мозаїка зеленого кольору. Плоди зараженої рослини дозрівають швидше, вони не рівномірно забарвлені. У підсумку помідор буде мати грубий вигляд з коричневими частинами, звідси і його назва.

Плоди заражених рослин не продаються, і рослини будуть утворювати їх менше. Однак цей вірус нешкідливий для людини.


Детальніше про вірус коричневої зморшкуватості плодів томатів можна дізнатись на вебпорталі ЄОЗР.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux