Дніпропетровщина: санепідситуація по області
опубліковано 28 липня 2023 року о 16:07

Руйнування Каховської ГЕС, масштабні затоплення та осушення великих територій, мор риби, відсутність якісної питної води та інші наслідки несуть загрози масового поширення інфекційної захворюваності, особливо в умовах недотримання заходів суспільної та особистої гігієни, при порушенні елементарних санітарних правил. Надто через підвищення температури повітря, яка є сприятливою для збереження бактерій та вірусів у зовнішньому середовищі та їхнього активного розмноження у воді, продуктах харчування. Саме у цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява у раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд за межі постійного місця проживання.

Під час надзвичайних ситуацій та воєнного стану можуть виникнути будь-які інфекційні захворювання. Найпоширенішими кишковими інфекціями в літній період є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції (такі, наприклад, як смертельно небезпечний ботулізм), ротавірусна і ентеровірусні інфекції тощо.

У поточному році по Дніпропетровській області зареєстровано:

  • 3 випадки отруєння дикорослими грибами;
  • 2 випадки захворювання на ботулізм;
  • 1 випадок гострої кишкової інфекції;
  • спалах сальмонельозу в закладі громадського харчування, у результаті чого постраждало 13 осіб, зокрема 5 дітей;
  • спалах гострої кишкової інфекції в організованому дитячому колективі, у результаті якого постраждало 4 дітей;
  • спалах гострої кишкової інфекції у закладі громадського харчування - постраждало 5 осіб.

У всіх випадках з метою визначення джерела інфекції, локалізації захворювання та недопущення його подальшого поширення Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проведено епідрозслідування та вжито заходи, відповідно до чинного законодавства, у сфері санітарного та епідемічного благополуччя, а також законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Додатково під час епідрозслідувань проведено лабораторно-інструментальні дослідження факторів навколишнього середовища: води питної, харчових продуктів, змивів з обладнання, посуду, рук персоналу тощо.

     У випадку спалахів за результатами перевірок суб’єктів господарювання, з діяльністю яких пов’язані харчові отруєння, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області:

  • надано 3 приписи з термінами усунення встановлених порушень;
  • винесено 2 рішення про вилучення з обігу продуктів, що не відповідають законодавству про харчові продукти (більш ніж 100 кг харчових продуктів та сировини);
  • винесено 3 рішення про тимчасове призупинення діяльності відповідних закладів для усунення встановлених порушень та вжиття протиепідемічних заходів;
  • складено 2 протоколи про адміністративні правопорушення;
  • направлено листи до ГУ Національної поліції про вжиття відповідних заходів та порушення кримінальних справ за ст.325 ККУ.

Причинами та обставинами спалахів стало елементарне недотримання працівниками закладів правил особистої гігієни, порушення правил при поводженні з харчовими продуктами під час їхнього зберігання та реалізації, порушення санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, що, власне, й сприяло поширенню інфекції.

Органами самоврядування розроблено ряд комплексних заходів з попередження та ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС. Держпродспоживслужба області залучена до виконання таких заходів, зокрема забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, посилення контролю за станом водних об’єктів, сільськогосподарських культур, продуктів харчування на території області.

Питання якості питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі, залишається на посиленому контролі.

За дорученням начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства здійснюється моніторинг дотримання санітарно-протиепідемічних вимог у пунктах видачі води. Наразі моніторингом охоплено 33 пункти видачі води по Нікопольському району. У одному з пунктів виявлено невідповідність нормам за перевищенням загального мікробного числа.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області на договірних засадах з акредитованою лабораторією організовано відбір проб води питної з 36 альтернативних джерел питного водопостачання (свердловини) на територіях, постраждалих від підриву дамби Каховської ГЕС, на відповідність «Гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною». Зареєстровано відхилення від вимог НД за санітарно-мікробіологічними показниками у 11 пробах (по загальному мікробному числу), дослідження на фізико-хімічні показники – у роботі. Вживаються заходи із санації.

Наразі питна вода за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками у м.Дніпрі та Дніпропетровській області залишається безпечною для споживання населенням.

З метою ліквідації наслідків, уникнення екоциду, недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення здійснюється посилений ветеринарно-санітарний контроль щодо безпечності харчових продуктів, зокрема реалізації риби та морепродуктів на агропродовольчих ринках області.

З метою встановлення та заборони місць функціонування несанкціонованої торгівлі водними біоресурсами Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області ініційовано створення 53 комісій при органах місцевого самоврядування. Спеціалістами територіальних управлінь ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області спільно з представниками Нацполіції комісійно здійснено недопущення несанкціонованої торгівлі водними біоресурсами у 191 місці на території Дніпропетровської області.

Крім того, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його територіальних управлінь взято участь у комісійних обстеженнях 151 агропродовольчого ринку Дніпропетровської області. Загалом під час перевірок вилучено більше 40 кг річкової риби невідомого походження. За результатами обстежень осередків стихійної торгівлі працівниками Нацполіції в Дніпропетровській області складено 23 протоколи щодо притягнення до адміністративної відповідальності за торгівлю у не встановленому законом місці, що передбачено ч.1 ст. 160 КУпАП.

Спеціалістами Держпродспоживслужби області постійно проводиться санітарно-просвітницька робота серед населення щодо профілактики захворювань на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння, зокрема ботулізм. Протягом звітного періоду проведено бесід – 1156, опубліковано статей на офіційних сторінках соцмереж – 70, розповсюджено пам’яток населенню – 3108.

Про санепідситуацію в області, заходи з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС, якість води та профілактику гострих кишкових інфекцій у літній період доповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Маргарита Малишева під час брифінгу в медіацентрі Дніпропетровської обласної військової адміністрації.


На фото -  головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Маргарита Малишева під час брифінгу в медіацентрі Дніпропетровської обласної військової адміністрації.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux