Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у Форумі «Торгівля України 2025: виклики та прогнози», що проведений на майданчиках Державного торговельно-економічного університету (м. Київ) з нагоди Дня торгівлі.
Учасники заходу: керівники крупних торгівельних та логістичних компаній, наукові і науково-педагогічні працівники, представники органів державної влади, експерти міжнародних та громадських організацій.
Під час форуму обговорювалася низка актуальних питань, що значимо впливають на розвиток сфери торгівлі, у тому числі щодо проблемних аспектів організації роботи торгівельних мереж, виконання законодавства про захист прав споживачів, впровадження в торгівельну та логістичну діяльність технологій штучного інтелекту, соціальну відповідальність під час реалізації тютюнових виробів, захисту трудових і соціальних прав працівників торгівельних підприємств.
Сергій Захарін від імені керівництва Держпродспоживслужби привітав учасників Форуму і повідомив, що за дорученням Голови служби Сергія Ткачука вживаються системні кроки, спрямовані на підтримку функціонування системи захисту прав споживачів в межах чинного законодавства. Приділяється значна увага посиленню цифрових трансформацій, які стосуються і сфери торгівлі. Здійснюється інформаційно-роз’яснювальна та просвітницька робота щодо захисту прав споживачів, безпечності харчових продуктів, організації роботи закладів торгівлі та громадського харчування. Підтримується наукове і освітнє співробітництво з провідними закладами вищої освіти, які здійснюють підготовку фахівців у сфері торгівлі та захисту прав споживачів. Фахівці служби регулярно проводять семінари з різних актуальних проблем організації роботи щодо захисту прав споживачів, підтримки належного моніторингу за якістю товарів і послуг, контролю щодо формування регульованих цін тощо.
За словами Сергія Захаріна, підвідомчі організації Держпродспоживслужби зацікавлені у посиленні освітнього співробітництва із провідними університетами. Зокрема, здобувачі освіти можуть проходити виробничу практику на підприємствах та в лабораторіях служби. Окрім того, можлива організація навчально-наукових екскурсій для викладачів та аспірантів.
Ректор Державного торговельно-економічного університету Анатолій Мазаракі заявив, що завдяки потужним науковим школам та традиціям заклад освіти здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців за спеціальностями торговельно-економічного профілю. Спеціалізовані кафедри приділяють значну увагу питанням організації співпраці із провідними стейкголдерами та роботодавцями. Лише на основі синергії взаємодії в тріаді «освіта-наука-практика» можна ефективно вирішувати проблеми, які виникають у сфері торгівлі.
Нагадаємо, що у березні 2025 року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Державний торговельно-економічний університет підписали оновлений Меморандум, в якому визначено конкретні інструменти реалізації спільних наукових та освітніх ініціатив, у тому числі в частині підготовки кваліфікованих кадрів, проведення науково-технічних та інноваційних заходів, здійснення науково-технічного консультування, формування навчально-методичного забезпечення тощо. Наразі виконується низка заходів в межах реалізації положень вказаного Меморандуму.
«Державний торговельно-економічний університет є закладом вищої освіти, добре відомим і в Україні, і далеко за її межами, який здійснює підготовку фахівців за широкою номенклатурою актуальних освітніх програм, у тому числі у сферах товарознавства, моніторингу якості товарів і послуг, харчових технологій, захисту прав споживачів, міжнародної економічної діяльності. Слід підкреслити, що в університеті функціонують продуктивні наукові школи, результати досліджень яких широко впроваджені в практику господарювання. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції здійснює кроки, спрямовані на зміцнення кадрового потенціалу, і тому ми об’єктивно зацікавлені, аби студенти мотивовано і свідомо вивчали професійно-орієнтовані дисципліни, а згодом обирали організації нашої системи в якості місця працевлаштування. Користуючись нагодою, Держпродспоживслужба вітає всіх працівників сфери торгівлі з професійним святом. Це – гарний привід знову задуматися над пошуком можливостей вирішення актуальних проблем розвитку галузі, у першу чергу з урахуванням викликів, які стійко переживає народ України. Як і завжди, Держпродспоживслужба готова до подальшої співпраці із всіма небайдужими фахівцями, у тому числі представниками громадськості та бізнес-асоціацій», - зазначив Сергій Захарін.