Держпродспоживслужба співпрацює з професійними та громадськими організаціями задля підтримки належної якості зернових та олійних культур
опубліковано 04 червня 2024 року о 17:04

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав одне з підприємств Миколаївської області – елеватор, що може щоденно приймати до 5 тисяч тон зернових та олійних культур із загальною потужністю зберігання – 100 тисяч тон. На елеваторі працює сучасна лабораторія, в арсеналі якої – новітнє обладнання вітчизняного та іноземного виробництва.

Робочу поїздку здійснено в рамках роботи Міжнародного форуму «Продовольча безпека України в умовах післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри», який проведено на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.

Під час робочої поїздки проведено круглий стіл, в роботі якого взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії аграрних наук України, Миколаївської обласної військової адміністрації, Миколаївської обласної ради, Миколаївського національного аграрного університету, професійних організацій, бізнесових структур.

За словами Сергія Захаріна, Держпродспоживслужба та її територіальні органи приділяють величезну увагу підтримці фітосанітарної безпеки, захисту рослин, контролю якості зерна, у сферах насінництва та розсадництва. У 2023 році з метою виявлення шкідливих організмів обстежено 1,8 млн гектарів сільськогосподарських земель. Видано понад 411 тис. фітосанітарних сертифікатів для експорту та реекспорту, понад 25 тис. карантинних сертифікатів. В системі Держпродспоживслужби функціонують 23 акредитовані фітосанітарні та контрольно-токсикологічні лабораторії. Нині вживаються серйозні управлінські кроки, спрямовані на підвищення ефективності роботи лабораторій, у тому числі в частині збільшення кількості сучасного обладнання. Служба регулярно інформує громадськість про результати роботи у сфері підтримки фітосанітарної безпеки, можливості лабораторій. Проводяться робочі зустрічі з представниками громадських організацій, професійних спільнот, бізнес-асоціацій (у тому числі у сфері елеваторного господарства).

Ректор Миколаївського національного аграрного університету доктор технічних наук, професор В’ячеслав Шебанін розповів про новітні освітні технології, які впроваджуються для підготовки сучасних фахівців агропродовольчої системи, зокрема агрономів. Величезна увага приділяється якісній практичній підготовці студентів, які мають широкі можливості опановувати сучасні технології безпосередньо на виробництві. Успішно використовуються програми дуальної освіти, згідно яких частину навчального матеріалу студенти опановують в університетських аудиторіях, а частину – безпосередньо на підприємствах. 

«Держпродспоживслужба, її територіальні органи та лабораторії надійно стоять на сторожі фітосанітарної безпеки держави, а саме: здійснюють інспекторські заходи, проводять відповідні лабораторні дослідження, надають адміністративні послуги й консультації сумлінному бізнесу. Ми співпрацюємо з професійними та громадськими організаціями задля підтримки належної якості зернових та олійних культур. При цьому Держпродспоживслужба націлена на підтримку власної прозорості та відкритості, активну роботу з громадськістю, регулярний обмін досвіду з провідними науковцями та експертами. Представники аграрного бізнесу мають знати про результати нашої роботи й про наші плани. Мені дуже приємно, що і науковці, і практичні працівники щиро цікавляться роботою Держпродспоживслужби. Учасники круглого столу сформулювали чимало цікавих ідей і рекомендацій, які можуть бути використані в практиці державного управління, в практиці подальшого цифрового розвитку фітосанітарної справи», – зазначив Сергій Захарін.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux