Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у засіданні круглого столу з питань цифрової трансформації сфери безпечності харчових продуктів, який проведено на майданчиках Ніжинського державного педагогічного університету імені Миколи Гоголя.
Учасники заходу – наукові співробітники провідних наукових установ, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, представники органів державної влади та управління, здобувачі освіти та ін.
Ключова тема обговорення – вектори цифрової трансформації сфери безпечності харчових продуктів, у тому числі вивчення можливостей нарощування парку сучасного наукового та діагностичного обладнання, в якому використовуються сучасні програмні продукти.
Учасники дискусії звернули увагу на актуальність підтримки аграрного сектора, який є одним із основних чинників стабільності економіки, у тому числі в частині підтримки експортного потенціалу держави. Окрім того, наголошено на доцільності подальшого підвищення ефективності контролю за безпечністю харчових продуктів, у тому числі іноземного походження (під час імпорту).
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Здійснюються комплексні заходи, спрямовані на подальше удосконалення цифрової інфраструктури служби. Виконуються підготовчі роботи, спрямовані на створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Постійно удосконалюються наявні сервіси електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників.
Ректор університету Олександр Самойленко розказав, що науково-педагогічні працівники університету беруть участь у виконанні низки інноваційних проектів, які спрямовані на посилення впровадження сучасних цифрових рішень у сфері безпечності харчових продуктів. Зокрема, досліджуються новітні методики дослідження якості питної води, молока та окремих харчових продуктів, що містять дієтичні добавки. На постійній основі підтримуються робочі контакти із науковими установами та соціально відповідальними роботодавцями. Є висока зацікавленість у співробітництві з Держпродспоживслужбою та її підвідомчими установами.
Сергій Захарін та Олександр Самойленко обговорили механізми обміну актуальною інформацією про стан та перспективи цифровізації сфери безпечності харчових продуктів, а також про спільні ініціативи, спрямовані на залучення кращих випускників до лабораторно-діагностичної роботи в установах Держпродспоживслужби.
«За підсумками роботи круглого столу було розроблено низку пропозицій, спрямованих на подальшу підтримку продовольчої безпеки, а також впровадження сучасних цифрових технологій в процес контролю за безпечністю харчових продуктів. Переконаний, імплементація ідей науковців університету уможливить подальшу розробку практичних рекомендацій задля підвищення якості харчових продуктів. Хочу відповідально заявити, що Держпродспоживслужба поглиблює цифровізацію сфери безпечності харчових продуктів, що є одним із елементів розбудови каркасу цифрової демократії в нашій державі. Учасники засідання погодилися, що тісна співпраця між науковою спільнотою, владою та бізнесом є ключовим фактором для подолання викликів, з якими стикається Україна в умовах війни та післявоєнного відновлення. Зокрема – в частині посилення контролю під час імпорту. Також ми обговорили розширення застосування цифрових інструментів у сфері підтримки розвитку органічного виробництва», - наголосив Сергій Захарін.