Посилення ветеринарно-санітарних заходів для недопущення вірусів ящуру та блутангу на територію України – така мета позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України, яке відбулось сьогодні.
«Наразі ми спостерігаємо поширення захворювань ящуру та блутангу в країнах ЄС. Це ризик і для нашої країни, і мова не лише про захист здоров’я тварин. Ящур спричиняє глобальніші наслідки: економічні збитки для всієї країни та галузі тваринництва, зупинка експорту молочної та м’ясної продукції, багатомільйонні витрати для ліквідації спалаху хвороби. Ми повинні бути готові до будь-яких варіантів. І я впевнений, що спільно з іншими державними органами та інституціями ми зможемо зупинити поширення захворювань», - наголосив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.
Суворе дотримання заходів біобезпеки на фермах, створення матеріально-технічного резерву для екстреного розгортання та належних умов функціонування карантинних ветеринарних постів (кунги, транспортні засоби, дезбар’єри, спецодяг, паливно-мастильні матеріали, дрова, попереджувальні знаки тощо), проведення інформаційної роботи для обізнаності населення, створення «гарячих ліній» для повідомлення про підозру та моніторинг лісових угідь на прикордонних територіях з Угорщиною та Словацькою Республікою – це не весь перелік прийнятих рішень під час засідання.
Крім того, планується розробка нормативно-правових документів, які допоможуть підвищити ефективність здійснення заходів запобігання поширенню та ліквідації особливо небезпечних хвороб. Це положення про карантинний ветеринарний пост, порядок введення в експлуатацію та функціонування на період здійснення заходів з боротьби з інфекційними захворюваннями стаціонарних/мобільних утилізаційних, дезінфекційних установок, у тому числі на пунктах пропуску через державний кордон України та зміни до Інструкції щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур тощо.
Нагадуємо, наразі діє заборона на ввезення в Україну вантажів сприйнятливих тварин, генетичного матеріалу, сировини та продуктів тваринного походження від них зі Словаччини та Угорщини через реєстрацію ящуру, а також прийняті превентивні ветеринарно-санітарні заходи на кордоні та всередині країни, щоб не допустити занесення хвороби.