Держпродспоживслужба поглиблює цифрову трансформацію сфери безпечності харчових продуктів
опубліковано 25 вересня 2024 року о 14:57

Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін взяв участь у засіданні круглого столу «Пріоритетні напрями національної продовольчої безпеки і безпечності харчових продуктів в умовах війни та післявоєнного відновлення», який проведено на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.

Учасники заходу – представники органів державної влади та управління, наукові співробітники провідних наукових установ, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, керівники аграрних підприємств, представники спеціалізованих лабораторій, аспіранти, студенти та ін.

Ключова тема обговорення - забезпечення продовольчої безпеки у кризових умовах, зумовлених викликами воєнного стану. Учасники дискусії підкреслили важливість підтримки аграрного сектора, який є одним із основних чинників стабільності економіки, у тому числі в частині підтримки експортного потенціалу держави. Також було наголошено на необхідності посилення контролю за безпечністю харчових продуктів, адже це є критичним для здоров’я населення та забезпечення сталого розвитку галузі.

Сергій Захарін під час презентації «Цифровізація сфери безпечності харчових продуктів: виклики, рішення, перспективи» доповів про конкретні здобутки у розбудові державних інформаційних ресурсів, якими опікується Держпродспоживслужба.

Сергій Захарін повідомив, що на виконання доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині створюється платформа "еТютюн". Проєкт покликаний підвищити прозорість ринку тютюнових виробів та захист здоров'я людей. “еТютюн” передбачає подачу виробниками та імпортерами даних про склад та викиди тютюнової продукції через спеціальний онлайн-сервіс. Зокрема, споживачі зможуть оперативно дізнатися - чи дотримані в готовій продукції міжнародно встановлені норми щодо безпечності речовин, які потрапляють в легені під час куріння. Цей проєкт стане важливим кроком до євроінтеграції України та створення прозорого й регульованого ринку тютюнових виробів.

Фахівці Миколаївської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби продемонстрували презентацію сучасних інструментів лабораторної діагностики, які використовуються у повсякденній практиці.

Ректор Миколаївського національного аграрного університету В’ячеслав Шебанін запевнив у високій зацікавленості співробітництва з Держпродспоживслужбою та її підвідомчими установами, а також розказав учасникам круглого столу про особливості функціонування різних технологічних лабораторій, арсенал яких широко використовується у наукових дослідженнях та навчальному процесі.

«За підсумками роботи круглого столу було розроблено низку пропозицій, спрямованих на подальшу підтримку продовольчої безпеки, а також впровадження сучасних технологій в сферу аграрного виробництва. Також запропоновано продовжити наукові розвідки за тематичними напрямками круглого столу, що уможливить розробку практичних рекомендацій задля підвищення якості харчових продуктів. Можна стверджувати, що Держпродспоживслужба поглиблює цифровізацію сфери безпечності харчових продуктів, що є одним із елементів розбудови каркасу цифрової демократії в нашій державі. Учасники засідання погодилися, що тісна співпраця між науковою спільнотою, владою та бізнесом є ключовим фактором для подолання викликів, з якими стикається Україна в умовах війни та післявоєнного відновлення. Окрім того, ми обговорили результати співробітництва Держпродспоживслужби та Миколаївського національного аграрного університету за широким спектром спільних заходів, зокрема у сфері підтримки розвитку органічного виробництва», - наголосив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux