Держпродспоживслужбою посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд на об’єктах систем водопостачання та водовідведення
опубліковано 08 липня 2021 року о 15:17

         Держпродспоживслужбою спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у поточному році здійснюються  перевірки об’єктів систем водопостачання щодо дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,  контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби  активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів станом на 8 липня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63516  об’єктів водопостачання, у тому числі 10315 об’єктів централізованого і 53201 об’єкт нецентралізованого водопостачання, та 1976 об’єктів водовідведення.

З початку року здійснено 6332 комісійних перевірки об’єктів водопостачання, зокрема 1736 об’єктів централізованого та 4598 об’єктів нецентралізованого водопостачання.  

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 3386 (53,5  %) об’єктах, у тому числі на 1075 (62 %) об’єктах централізованого водопостачання та 2313 (50,3 %) об’єктах нецентралізованого водопостачання.

За результатами перевірок 185 об’єктів водовідведення, порушення встановлено на 87 (47 %).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Станом на 1 липня 2021 року досліджено 8553 проби питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 401 проба (4,7 %). Досліджено за мікробіологічними показниками - 2498 проб, відхилення склало 4,5 %, та за санітарно-хімічними показниками - 64851 проба, відхилення від гігієнічних норм склало 4,9 %.

Із джерел децентралізованого водопостачання досліджено 946 проб води питної, відхилення встановлено у 229 пробах (24,2 %), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 24,6 % проб, за мікробіологічними показниками – 21,7 %.

Досліджено187 проб води поверхневих водойм І категорії, відхилення виявлено в 11 пробах (5,9 %).

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 187 засідань комісій ТЕБ та НС, направлено 947  приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 163 штрафи на суму 99816,0 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано одну справу.

       Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання залишаються такі: виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводиться з порушенням термінів, визначених затвердженою робочою програмою (графіком) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості  питної води; відсутній проект із зазначеними зонами санітарної охорони джерела централізованого водопостачання, у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання не підтримується особливий режим санітарної охорони (розміщуються сільськогосподарські угіддя, споруди для зберігання господарсько-побутових відходів, майданчики для відстою великогабаритного транспорту, відбувається забруднення грунту рідинними мастильними матеріалами); відсутні позитивні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на нормативно-технічний документ, за яким здійснюється виробництво води питної, технологічний регламент, сполуки, матеріали, речовини, які використовуються в процесі обробки води; не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання; під час знезараження водопровідної питної води залишкові концентрації реагентів не визначаються;         до територіального управління Держпродспоживслужби області не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання, аварійні ситуації, працівниками, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб медичний огляд пройдений не в повному обсязі.    

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.  

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.

 
Так, працівниками Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській  області протягом 01 - 07 липня поточного року фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства місцевого управління Головного управління обстежено 2 об’єкти водопостачання: водопроводи с. Крупа та с. Струмівка Комунального підприємства при Підгайцівській сільській раді, вул. Шкільна, 28, с. Підгайці, Луцький район, Волинська область.

        Обстеження проводилось за участі представників органів місцевого самоврядування, котрі є власниками/балансоутримувачами зазначеного об’єкту.

        За результатами здійснених заходів встановлено порушення вимог санітарного законодавства при функціонуванні водопроводів с. Крупа та с. Струмівка Комунального підприємства при Підгайцівській сільській раді, а саме: відсутня робоча програма виробничого контролю безпечності та якості питної води; не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання.

        З метою контролю якості питної води, що постачається населенню, в ході обстежень відібрано 4 зразки для проведення необхідного комплексу лабораторних досліджень (мікробіологічні та санітарно-хімічні показники).

        Відповідно до експертних висновків один зразок води за фізико-хімічними показниками (перевищення вмісту заліза) не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

        За підсумками здійсненої роботи директору Комунального підприємства при Підгайцівській сільській раді надіслано матеріали з висвітленням встановлених порушень для вжиття заходів реагування.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій  області за період за звітний тиждень проведена перевірка 1 об’єкту децентралізованого водопостачання - цеху по виробництву питної води ФОП Мамонтова О.В., на якому виявлені наступні порушення санітарного законодавства: виробництво води питної здійснюється з порушенням технічних умов ТУ У 11.0-39411153-001:2015 в частині використовування в якості сировини води з свердловини замість води централізованого водопостачання; порушується періодичність проведення досліджень виробничого лабораторного контролю;  підприємством не надаються до Держпродспоживслужби результати виробничого контролю безпечності та якості питної води.

По факту виявлених порушень ФОП Мамонтова О.В. оштрафовано на суму 204 грн. ФОП Мамонтову О.В. направлено припис щодо призупинення роботи до 10 діб до усунення виявлених порушень.

Протягом звітного тижня спеціалістами Любарського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області проведено позаплановий захід державного нагляду КП «Блохів» Любарської селищної ради щодо перевірки виконання пропозицій наданого припису. Встановлено, що пропозиції припису виконані, а саме: проведено облаштування зони санітарної охорони 1 поясу зони сурового режиму, підприємством забезпечено проведення виробничого контролю безпечності та якості  питної води.

Також спеціалістами Житомирського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області проаналізовано якість води за червень поточного року по результатах лабораторних досліджень, здійснених контрольно-вимірювальною лабораторією КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради. Залишається підвищеним показник ХСК (40,0 мгО2/дм3 при нормативному значенні не більше 15,0 мгО2/дм3) з водоприймальної камери водозабору «Відсічне». Якість питної води з РЧВ та розподільчої мережі міста  без відхилень

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області проведено 4 комісійні перевірки об’єктів водопостачання та 1 об’єкту водовідведення.

Обстежено джерело водопостачання та локальні каналізаційні споруди  літнього оздоровчого табору «Зачарована долина» села Осій, Іршавського району,  міський водопровід Виноградівського ВУЖКГ м. Виноградів та локальні водопроводи закладу дошкільної освіти та ЗОШ 1-П ст. с. Теково  Королівської селищної громади Виноградівського району. За результатами перевірок та лабораторних досліджень надано 3 приписи.

Станом на 08.07.2021 відібрано 302 проби води питної із них: 112 проби із централізованих джерел водопостачання (56 на мікробіологічні дослідження, 56 на фізико-хімічні дослідження)  та 190 проб води із децентралізованих джерел водопостачання (95 на мікробіологічні та 95 на фізико-хімічні показники), відхилення виявлено у 38 зразках (3 по мікробіологічних показниках централізоване водопостачання, 3 по санітарно-хімічних показниках централізоване водопостачання, 29 по мікробіологічним показникам та                       3 по фізико-хімічних показникам із децентралізованого джерела водопостачання).

Відібрано 18 проб води водойм 1 категорії  (9 на мікробіологічні дослідження, 9 на фізико-хімічні дослідження).  Відхилень не виявлено.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області за результатами планової перевірки КП «Іванківське комунальне управління водного господарства», яке обслуговує водопроводи Вишгородського (Іванківського) району отримані результати лабораторного контролю води питної. У відібраних пробах в селах Сукачі, Пироговичі вода питна з підземних джерел не відповідає санітарним вимогам за мікробіологічними показниками (виявлені колі формні бактерії в 100 см3), а             в селах Пироговичі, Ладижичі вода не відповідає за органолептичними та санітарно-хімічними показниками.

В.о. начальника КП «Іванківське комунальне управління водного господарства» притягнуто до адміністративної відповідальності. Винесена постанова про адміністративне правопорушення на 425 гривень.

         На території Кіровоградської області За поточний тиждень обстежено 3 об’єкта централізованого водопостачання, на 1 об’єкті виявлено порушення, 33,3 %, та 18 об’єктів нецентралізованого водопостачання, на всіх об’єктах виявлено порушення, 100 %.

        Основні порушення на об’єкті централізованого водопостачання: не проводиться виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води з джерела водопостачання та розподільчої мережі (водогін с. Василівка, Кетрисанівська громада, Кропивницький район).

        Основні порушення, виявлені на об’єктах нецентралізованого водопостачання: не проводиться виробничий лабораторний контроль безпечності та якості питної води, профілактична дезінфекція питної води, щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція, ремонт, на джерела водопостачання відсутні санітарні паспорти (колодязі с. Златопілля,
с. Василівка, Кетрисанівська громада, Кропивницький район).

        З метою усунення порушень на балансоутримувача та органам місцевого самоврядування направлено 2 рекомендаційних листи.

        Засідання комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій не проводилися.

        За звітний тиждень відібрано 15 проб води питної з об’єктів централізованого водопостачання (7 проб за санітарно-хімічними,   8 - за мікробіологічними показниками), результати в роботі.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області за період з 01 липня по 07 липня 2021 року проведено комісійні перевірки 2 об’єктів централізованого  водопостачання. 

Фахівцем Біловодського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проведено комісійну перевірку джерел централізованого питного водопостачання смт Біловодськ, яке обслуговує  Біловодське ремонтно-експлуатаційне  підприємство.

При перевірці виявлені наступні порушення: не дотримується режим першого поясу зони санітарної охорони свердловин № 5 та № 6 смт Біловодськ (відсутня огорожа  та охоронна сигналізація); не забезпечено лабораторний контроль питної води за показниками епідемічної безпеки перед надходженням у водопровідну мережу, що є порушенням п. 4.9 ДСанПіН № 2.2.4-171-10  «Гігієнічні вимоги  до  води питної,  призначеної  для споживання людиною».

За результатами комісійної перевірки складено довідку та направлено листа керівнику Біловодської сільської територіальної громади щодо усунення виявлених порушень.

Фахівцем Сватівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області проведено  комісійну перевірку об’єктів централізованого водопостачання - Комунального підприємства «Троїцький центр комунальних послуг» (КП «ТЦКП»), в смт Троїцьке, Сватівського району, Луганської обл. 

При перевірці виявлені наступні порушення: відсутня робоча програма (графіки) виробничого контролю якості води  перед її надходженням у водопровідну мережу, а саме, за видами контролю, за переліком показників  та періодичністю згідно вимог п. 4,2 ДСанПіН № 2.2.4-171-10  «Гігієнічні вимоги  до  води питної,  призначеної  для споживання людиною»; не дотримується режим першого поясу зони санітарної охорони свердловин (відсутня охоронна сигналізація); не пройдено періодичний медичний огляд працівниками згідно наказу МОЗ України № 280 від 20.07.2002.

За період з 01 липня по 07 липня 2021 року з розподільчої мережі централізованого водопостачання області відібрано та досліджено 5 проб питної води за мікробіологічними та 5 проб за санітарно - хімічними показниками. Відхилення від норм  не виявлено. 

Робота в даному напрямку проводиться та перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Фахівцями Головного управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області за результатами здійснених комісійних обстежень виявлено порушення при обстеженні ЖКГ  Моршинської міської ради,  Стрийський р-н, м. Моршин:   недотримання основних вимог експлуатації зон санітарної охорони;  виробничий контроль безпечності та якості води перед надходженням у водопровідну мережу проводиться не у повному обсязі.

 Суб’єкту господарювання скеровано припис та скеровано пропозиції органам місцевого самоврядування щодо усунення порушень для забезпечення подачі населенню води гарантованої якості.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за звітний період проведено 2 планових заходи державного нагляду (контролю) об’єктів централізованого водопостачання на території Миколаївського  ( КП «Ташинське» Березанської селищної ради 1 водопровід) Первомайського (29 водопроводів КП «Врадіївське житлово-комунальне господарство») району з відбором 30 проб питної води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Проведений  позаплановий захід державного нагляду комунального підприємства «Джерело-2» Миколаївського району, стосовно перевірки виконання припису щодо усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатами попереднього заходу державного нагляду (контролю).

За попереднім відбором  проб води отримано 5 проб питної води, що не відповідають вимогам за мікробіологічними (КП «Врадіївське житлово-комунальне господарство») та 4 проби за санітарно-хімічними показниками           (КП «Врадіївське житлово-комунальне господарство», ЖКП «Анатолівка»).

         За результатами перевірки  наданий припис про усунення порушень керівнику КП «Врадіївське житлово-комунальне господарство». Складено                  1 протокол про адміністративне правопорушення на керівника КП «Джерело-2»  в сумі 425 грн.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області за звітний тиждень проведено 1 перевірку об’єктів централізованого водопостачання. Порушень під час перевірок не виявлено.

Фахівцями Головного управління активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За дорученням регіональної комісії ТЕБ і НС постачальники питної води направляють до Головного управління результати виробничого лабораторного контролю.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області  за звітний тиждень 01.07.2021 – 07.07.2021 року здійснено перевірку 1 об’єкту водопостачання на виконання попереднього припису. За результатами обстеження встановлено, що  вимоги припису не виконані, а саме: не розроблено проекти зон санітарної охорони джерел водопостачання; - не встановлено зони санітарної охорони водних об’єктів для всіх джерел, об’єктів та споруд господарсько-питного водопостачання; - технологічний регламент, відповідно до якого здійснюється виробництво питної води, не пройшов державну санітарно-епідеміологічну експертизу та не отримав позитивний висновок; не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання згідно з робочою програмою (не забезпечено виробничий контроль якості та безпеки питної води у місцях водозаборів, не дотримується періодичність здійснення виробничого контролю за програмою скороченого контролю перед надходженням питної води у розподільну мережу та у розподільній мережі) тощо

Керівнику підприємства направлено приписи до виконання.

Спеціалістами  Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області протягом 02 - 08 липня 2021року проведений позаплановий захід державного нагляду (контролю) об’єкта централізованого водопостачання Обслуговуючий кооператив «Струмочок» в с. Дубовичі Кролевецького району щодо виконання припису по усуненню недоліків, виявлених під час проведення планового заходу. 

 Під час перевірки встановлено, що порушення санітарних норм  усунені, погоджена  робоча програма виробничого контролю якості та безпечності питної води, створений запас дезінфікуючих засобів для проведення профілактичних робіт на водогоні.

Під час проведення планових заходів державного нагляду здійснювався відбір проб води питної для лабораторних досліджень на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10. Досліджено 3 проби води з мереж централізованого водопостачання за мікробіологічними та  санітарно-хімічними показниками, без відхилень.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області  за період з 01.07.2021 по 07.07.2021 планові заходи державного нагляду (контролю) об’єктів водопостачання та водовідведення не здійснювалися.

Проводився відбір взірців питної води з метою проведення моніторингових досліджень у місцях масового водокористування, враховуючи погодні умови – жарке літо і дощі та зливи.

Зокрема, по КП «Тернопільводоканал» (м. Тернопіль) досліджувалися взірці води з 3-ох артсвердловин та точки подачі води у міську мережу із насосної станції 3-го підйому Верхньо-Івачівського водозабору та 3-ох артсвердловин та точки виходу в міський водогін  з насосної станції 2-го підйому водозабору с. Біла. Також здійснювався відбір взірців води із артсвердловини б’ювету по Бульвару Данила Галицького в м. Тернопіль. На час відбору взірців води артсвердловини облаштованих б’юветів по вул. Юності та бульвару Куліша не працювали.

За результатами проведених досліджених взірці з усіх моніторингових точок відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Результати моніторингових досліджень питної води Борщівським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області матеріали висвітлені на сайті Головного управління.

За період 01.07.2021-07.07.2021 районними та міськими структурними підрозділами Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади та за участю представників органів місцевого самоврядування здійснено комісійні перевірки 6 об’єктів централізованого, 13 об’єктів децентралізованого  водопостачання та 4 об’єктів водовідведення. Порушення виявлені на 3 об’єктах централізованого та 12 об’єктах децентралізованого водопостачання.

З метою забезпечення усунення виявлених порушень винесено   6 приписів та 4 відповідальних особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

           В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах централізованого водопостачання виявлені наступні порушення:

недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води ( водогін Шевелівського старостинського округу Балаклійської міської ради);

невідповідність якості питної води нормативним вимогам    (ДП «Лозоваводосервіс»  КП «Теплоенерго» Лозівської міської ради);

не розроблений та не погоджений проект ЗСО джерел централізованого водопостачання (КП «Чугуїввода»).

          В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах децентралізованого водопостачання виявлені наступні порушення: не забезпечено проведення лабораторного контролю безпечності та якості питної води (громадські колодязі старостинській території с. Пархомівка Краснокутської селищної ради); не оформлені санітарні паспорти на інженерні споруди нецентралізованого питного водопостачання (громадські колодязі старостинській території  с. Пархомівка Краснокутської селищної ради, громадські колодязі Вільхуватської сільської ради).

Фахівцями  Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом звітного періоду із залученням спеціалістів органів місцевого самоврядування, фахівцями Великолепетиського та Олешківського управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області обстежено та перевірено в плановому порядку 4 об’єкта питного водопостачання в населених пунктах Великолепетиської та Олешківської ОТГ. Порушення встановлено на 2 об’єктах. За результатами обстежень керівникам підприємств надано припис та пропозиції про усунення виявлених порушень.

Під час планових перевірок державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах водопостачання відібрано 108 проб питної води, з них за минулий тиждень 11 на мікробіологічні та 11 на санітарно-хімічні показники. Дослідження тривають.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  обстежено 8 об’єктів (2 централізованого та 6 децентралізованого водопостачання), на 5 об’єктах децентралізованого водопостачання виявлені порушення санітарного законодавства.       

 Децентралізоване водопостачання: частина обстежених  колодязів громадського користування потребує ремонту.  Не проводиться періодичний виробничий контроль безпечності та якості питної води.

Балансоутримувачу колодязів громадського користування  надано 1 припис із  пропозиціями щодо вжиття заходів реагування та доведення їх  до нормативних вимог. Виконання припису взято на контроль.

 Фахівці  Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області з 01.07.2021 по 07.07.2021 взяли участь у проведенні 11 перевірок об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, порушення санітарних норм та правил виявлені на 10 об’єктах, зокрема: відсутність технологічного регламенту на виробництво питної води; не представлено висновки держсанепідекспертизи на обладнання, устаткування; не розроблено та не погоджено проект про організацію (установлення) зони санітарної охорони; не упорядковані зони санітарної охорони першого поясу свердловин та ін.

За результатами перевірок керівникам підприємств направлено приписи, пропозиції щодо усунення виявлених, порушень санітарного законодавства. За результатами позапланової перевірки КП «Бабанське комунальне господарство» смт Бабанка Уманського району на керівника підприємства складено протокол про адмінправопорушення за невиконання вимог припису.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області проведено 4 моніторингових обстежень джерел децентралізованого водопостачання.

Під час обстежень об’єктів децентралізованого водопостачання порушень, в частині облаштування громадських криниць, не встановлено. Проте, на момент обстеження на 1 джерело водопостачання, не було представлено угоди на проведення лабораторного контролю якості та безпечності питної води. Тому, балансоутримувачу надано рекомендації щодо усунення порушення.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області за  період з 02.07.2021 по 07.07.2021 спільно з місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування взято участь   у 11 комісійних перевірках об’єктів децентралізованого водопостачання Городнянської міської ради Чернігівської області та 1 - централізованого водопостачання (водогін КП ВКГ «Ічень» с. Іржавець Ніжинського району).

При проведенні перевірок порушення санітарного законодавства виявлено в 4 випадках (пiсля проведення санацiї колодязів громадського користування не проводитъся лабораторний контроль за якiстю питнотної води). За результатами перевірок та з метою усунення виявлених порушень суб’єкту господарювання надані рекомендаційні листи.

 Крім того, за звітний період здійснено відбір та досліджено 20 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі 10 - за мікробіологічними показниками та 10 - за санітарно-хімічними, відхилень не виявлено.

Робота спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області в складі комісій з питань обстеження об’єктів водопостачання та водовідведення населених пунктів Чернігівської області триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux