У Фермерському господарстві «МАКИШИНСЬКИЙ САД», що на Городнянщині, державними фітосанітарними інспекторами – головними спеціалістами відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Михайлом Дубовим та Іриною Приходько було проведено навчальний семінар для суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з органічним виробництвом.
Тема семінару: «Шкідники зернових запасів та шляхи мінімізації їх негативного впливу на органічну продукцію».
Навчальний захід проводився з метою підвищення обізнаності виробників аграрної сфери з особливостями розвитку шкідників зернових запасів та існуючими сучасними способами обмеження чисельності шкідливих організмів без застосування хімічних засобів захисту рослин.
«Кажуть в народі: «Не той хліб, що в полі, а той, що в коморі». Адже на зібране зерно чекають численні шкідники: комахи, кліщі, гризуни, птахи. Щороку в світі від комірних шкідників при зберіганні втрачається до 25 % зібраного зерна, істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН світові втрати хлібних запасів оцінюються у 5 мільйонів тон, їх вистачило б для прожиття 150 мільйонів людей, тобто втрачається стільки зерна, яким можна було б прохарчувати населення Африки», – повідомив Михайло Дубовий.
Під час семінару було ознайомлено присутніх з переліком шкідників, які можуть обрати як середовище для життєдіяльності, насіння, зерно та продуктів його переробки, сушені овочі, фрукти, гриби, горіхи, шкіряні та хутряні вироби, що зберігаються, а також анатомо-морфологічним описом шкідників та особливостями їх циклів розвитку із зазначенням комплексу факторів впливу на їх генезис.
Ірина Приходько зосередила увагу учасників на небезпечному карантинному організмі – капровому жуку, який пошкоджує понад 100 видів зернових, технічних, зернобобових та олійних культур, має високий ступінь пристосованості в несприятливих умовах, а його личинка перетворює продукти в порошкоподібну масу, а також вигризає зародки у зерні, спричиняючи його несхожість (за місяць потомство 10 пар капрового жука може зменшити масу зерна, що зберігається, на 9–15%, а також знизити якість пшениці на 12–24%).
Державними фітосанітарними інспекторами було проінформовано присутніх про сучасні світові методики, що застосовуються в виробництві органічної продукції для регуляції щільності популяцій шкідників, а також наголошено на необхідності дотримання низки профілактичних заходів.
Навчальний семінар супроводжувався презентаціями, демонстрацією колекційного матеріалу, а також велись змістовні дискусії.