Держпродспоживслужба опрацьовує кращі кейси з цифрового моніторингу безпечності харчових продуктів
опубліковано 24 лютого 2025 року о 12:32

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у круглому столі з питань цифрового моніторингу безпечності харчових продуктів, що пройшов на майданчиках Миколаївського національного аграрного університету.

У круглому столі, окрім представників Держпродспоживслужби, взяли участь заступник керівника представництва Всесвітньої продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні з питань критичних ситуацій і реабілітацій Марко де Гаєтано, перший заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Георгій Решетілов, керівник відділу «Офіс Горизонт Європа» Ігор Таранов, академіки Національної академії аграрних наук України Сергій Кваша і Раїса Вожегова, ректор університету В’ячеслав Шебанін, експерти ФАО.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині розробляються проєкти рішень, спрямованих на подальшу оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Поставлено завдання розробити нормативну та методичну документацію для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів).

Крім того, в Держпродспоживслужбі проводиться системна робота для модернізації наявних інформаційно-комунікаційних ресурсів, у тому числі з питань моніторингу епізоотичного та фітосанітарного благополуччя. Водночас, залишається актуальним питання організації своєчасної та адекватної протидії кібератакам.

Також йшлося про перспективи подальшого цифрового розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Міжнародні партнери надають допомогу у посиленні апаратного (сервісного) забезпечення інформаційної інфраструктури служби. Постійно удосконалюються наявні сервіси електронної демократії, що є запорукою широкого доступу громадян та сумлінного бізнесу до якісних адміністративних послуг.

Марко де Гаєтано високо оцінив роботу Держпродспоживслужби щодо подальшої цифровізації сфер безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини та захисту рослин і зазначив, що європейські партнери чудово розуміють всі виклики, які об’єктивно впливають на стан епізоотичного та фітосанітарного благополуччя. ФАО реалізує спільно з українськими організаціями (у тому числі державними органами) низку програм і проєктів, спрямованих на ліквідацію або мінімізацію вказаних викликів.

Ректор університету В’ячеслав Шебанін розповів про новітні наукові розробки, які можуть бути використані в управлінській практиці (у тому числі у сферах цифровізації сфери безпечності харчових продуктів, ветеринарної медицини, захисту та карантину рослин). Значно розширено горизонт наукових розвідок у сфері безпечності харчових продуктів та органічного землеробства (науковий керівник – докторка сільськогосподарських наук Антоніна Дробітько).

Окрім того, учасники круглого столу оглянули навчально-наукові лабораторії Миколаївського національного аграрного університету та поспілкувалися з науково-педагогічними працівниками.

«Нині Держпродспоживслужба здійснює модернізацію деяких управлінських процесів, у тому числі в частині удосконалення відповідних інформаційно-комунікаційних інструментів – це має призвести до підвищення якості державних та адміністративних послуг, які надаються громадянам та сумлінному бізнесу. В цій роботі ми спираємося на міжнародний досвід, а також передові досягнення науковців. Наразі фахівці Держпродспоживслужби опрацьовують кращі кейси з цифрового моніторингу безпечності харчових продуктів. Наприклад, нещодавно повноцінно запущено рішення ePhito, що дозволяє досягти багатьох ефектів, зокрема – підвищити прозорість відповідної управлінської роботи та мінімізувати корупційні ризики. Користуючись нагодою, ми закликаємо усіх небайдужих експертів надавати пропозиції, спрямовані на оптимізацію цифрового каркасу служби», - зазначив Сергій Захарін. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux