Знай свої права: послуги по ремонту, виготовленню або збірці меблів
опубліковано 24 серпня 2023 року о 13:00

Послуги по ремонту, виготовленню або збірці меблів регламентуються, зокрема, Правилами побутового обслуговування населення, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2023 р. № 614.

Відповідно до зазначених Правил, під час приймання замовлення на ремонт та виготовлення меблів виконавець надає споживачу професійну консультацію та узгоджує з ним деталі виконання замовлення (вироби за зразками-моделями або ескізи (малюнки, креслення), матеріали, фурнітуру тощо), що підтверджується підписом споживача. Також споживач може запропонувати свій ескіз (малюнок, креслення) виробу.

У разі виконання замовлення на збірку меблів, які придбані в торговельній мережі, вдома у споживача виконавець перед початком роботи повинен перевірити наявність комплектувальних виробів згідно з документацією (паспортом, інструкцією). У разі виявлення недоліку виконавець повинен повідомити про це споживачу.

Варто зазначити, що надання побутових послуг здійснюється відповідно до договору між споживачем і виконавцем відповідної послуги. Документальним підтвердженням надання побутової послуги є договір та/або розрахунковий документ (квитанція, товарний чи касовий чек, талон, розрахунковий документ, передбачений Законом України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”), створений в паперовій та/або електронній формі. До договору можуть додаватися специфікація, опис, ескіз або інший документ, засвідчений підписами виконавця і споживача.

Під час приймання роботи споживач повинен перевірити відремонтовані (виготовлені) меблі на відповідність конструкції, розмірам, зовнішньому вигляду, облицюванню, оббивки і оздобленню виробів ескізу (кресленню, зразку), погодженим під час оформлення договору.

Слід звернути увагу, що у разі неявки споживача за отриманням виготовлених меблів у визначений договором строк виконавець має право не раніше шести місяців після закінчення строку виконання замовлення і дворазового письмового нагадування споживачу (з повідомленням) реалізувати такі меблі в установленому законодавством порядку.

Нагадуємо, що у разі виникнення у споживача претензій стосовно якості послуг з ремонту, виготовлення або збірки меблів та відмови суб’єкта господарювання задовольнити висунуті ним вимоги відповідно до чинного законодавства про захист прав споживачів, він має право звернутися із заявою до територіального органу Держпродспоживслужби. Також споживачі можуть захистити свої права в судовому порядку у відповідності до ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux