Харківщина: Інформація щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур у господарствах області станом на 23 серпня 2023 року
опубліковано 24 серпня 2023 року о 11:08

Упродовж останнього тижня спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області в посівах кукурудзи на 38-100% обстежених площ виявлені хлібні смугасті блішки за чисельності 1,7-3 екз. на кв. м та злакові попелиці, стебловий кукурудзяний метелик і бавовникова совка, заселеність рослин якими становила 1,9-12%.

Ураження 1-2% рослин кукурудзи пухирчастою сажкою  виявлене на 43% обстежених площ. Також 3,4-7% рослин на 63% площ були уражені гельмінтоспоріозом.

Для зниження зимуючого запасу стеблового кукурудзяного метелика при збиранні кукурудзи застосовують низький зріз, не вище 10 см над рівнем ґрунту, цей захід допомагає знищити до 95% гусениць. Подрібненням коренестеблових залишків важкими дисковими боронами у двох напрямках знищують до 50% гусениць метелика та інших шкідників.

У посівах сої на всіх обстежених площах виявлені гусениці бавовникової совки та совки-гамми за чисельності 0,5-1 екз. на кв. м, також  4,0-8% рослин були уражені аскохітозом та септоріозом за розвитку хвороби 0,8-2%.

У посівах соняшнику 4,7-12% рослин продовжує заселяти геліхризова попелиця, а на 2,4-8% рослин виявлені клопи сліпняки. Ці шкідники виявлені на всіх обстежених площах соняшнику. Також на 36% площ 1,0-2% рослин були заселеними бавовниковою совкою.

Із хвороб у посівах соняшнику на 80-88% площ проявилися септоріоз, фомоз та іржа. Ураженість рослин становила 4,5-16%, а розвиток хвороби – 1,9-12%.

В яблуневих садах на всіх обстежених площах живились гусениці яблуневої плодожерки, пошкоджуючи 3,0-5% плодів. Паршею було уражено 20-35% листя та 10-15% плодів.

Осередково на неорних землях відмічене живлення нестадних видів саранових за чисельності 1,8-3 екз. на кв. м.

Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур необхідно суворо дотримуватись «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux