Житомирщина: стан організації харчування дітей в закладах освіти у 2022 році
опубліковано 13 лютого 2023 року о 12:21

Попри війну важливим пріоритетом в державі є продовження реформи харчування дітей в закладах освіти. Наразі перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт завершився. Реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою.

В області на реалізацію даної реформи та на виконання доручень Прем’єр-міністра України з метою організації безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти рішенням сесії обласної ради  прийнято «Програму розвитку системи освіти Житомирської області на 2021-2025 роки», виконання якої знаходиться на контролі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Протягом 2022 року спеціалістами Держпродспоживслужби області у січні-лютому здійснювались заходи державного нагляду з питання створення в закладах  освіти області належних умов для безпечного та якісного харчування дітей, у подальшому, через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України та введенням воєнного стану з 24 лютого 2022 року обстеження закладів освіти здійснювались у складі комісій, які створювалися органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування.     З метою контролю за організацією та якістю харчування дітей в закладах освіти протягом 2022 року сцеціалістами Держпродспоживслужби здійснено всього 1564 перевірки, із них в закладах дошкільної освіти (ЗДО)- 745 перевірок, в закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) – 785, в закладах  професійно-технічної  та передвищої фахової освіти – 20, в інтернатних закладах – 14. Порушення  вимог чинного  законодавства стосовно організації та якості харчування виявлено під час перевірок 452 (29%) закладів освіти, у тому числі  в  197 ЗДО (26%), 250 ЗЗСО (32%), 3 закладах професійно-технічної та передвищої фахової освіти (15%), 2 інтернатних закладах (14%). Виявлені порушення вимог чинного законодавства стосувались переважно  неналежного матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, стану організації та якості харчування дітей в організованих колективах, зокрема недотримання умов зберігання продуктів харчування, які швидко псуються, порушення поточності виробничих процесів та технології приготування страв, що було підтверджено лабораторними дослідженнями готових страв, недотримання погодженого з Держпродспоживслужбою сезонного примірного меню, порушення у дотриманні санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів.

За виявлені порушення вимог санітарного законодавства спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області було вжито відповідні заходи впливу, а  саме:

  • на відповідальних осіб винесено 91 постанову  про накладення штрафу;
  • на адресу керівників та власників навчальних закладів надано 225 розпоряджень та приписів;
  • відсторонено від роботи 6 осіб за несвоєчасне проходження медогляду та носійство збудників інфекційних хвороб.

Фахівцями Держпродспоживслужби опрацьовано та проведено оцінку на відповідність вимогам діючого законодавства 945 примірних меню щодо організації харчування дітей в різних типах закладів, що були надані для  розгляду, з них погоджено 866 меню (92%). Решта меню відправлена на доопрацювання з урахуванням виявлених зауважень та невідповідностей.

З метою профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей та персоналу закладів освіти, забезпечення раціонального та повноцінного харчування, спеціалістами Держпродспоживслужби області проведена наступна організаційно-методична робота: направлено 246 листів до органів влади та місцевого самоврядування; надано 254 листи з відповідними пропозиціями та рекомендаціями керівникам закладів; проведено 92 семінари із персоналом закладів освіти та дітьми, 226 нарад із керівниками закладів освіти; прийнято участь у 24 колегіях органів влади та місцевого самоврядування; надруковано 141 статтю у пресі; прочитано 181 лекцію та проведено 4431 бесіду, записано 21 виступ на радіо та місцевому телебаченні.

Питання забезпечення безпечним та якісним харчуванням дітей в закладах  освіти залишається на постійному контролі спеціалістів  Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux