Житомирщина: результати діяльності у сферах карантину та захисту рослин, насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти та ГМО у відкритих системах за ІІ квартал 2024 року
опубліковано 15 липня 2024 року о 10:48

Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки  Головного Управління Держпродспоживслужби в Житомирській області здійснюється система державних заходів, спрямованих на захист рослин, продукції її переробки, сировини, окремих вантажів, тощо від карантинних організмів, які відсутні або обмежено розповсюджені  на території держави. А також здійснюється  державний контроль за дотриманням особливого карантинного режиму і проведення заходів з карантину рослин при вирощуванні, вивезенні, ввезенні, перевезенні, зберіганні, переробці, реалізації та використання об’єктів регулювання та об’єктів на території області.

Державними фітосанітарними інспекторами за результатами фітосанітарних процедур  оформлено 147 карантинних сертифікатів, що більше на 46 комплектів ніж за аналогічний період минулого року.

При експорті об’єктів регулювання державними фітосанітарними інспекторами оформлено 6046 фітосанітарних  сертифікатів, що менше на 45 комплектів ніж за аналогічний період минулого року.         

За результатами проведення моніторингу місць вирощування, з яких планується експорт об’єктів регулювання до КНР, спеціалістами відділу карантину рослин обстежено 426 га ячменю. Обстежено місць зберігання 15116,5 м. кв.

За  ІІ квартал 2024 року встановлено 8 ділянок, вільних від шкідливих організмів на території Житомирської області .

За ініціативи спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області розроблено 5 програм з локалізації та ліквідації карантинних та інших шкідливих організмів. А саме: по амброзії полинолистій, американському білому метелику та Борщівнику Сосновського.

Протягом звітного періоду зареєстровано 18 осіб, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом та обігом об’єктів регулювання в Житомирській області.

На протязі ІІ кварталу 2024 року здійснювався фітосанітарний контроль в  інформаційній системі «Єдине вікно», розглянуто та опрацьовано 123 справи, надано 8 відмов – оскільки продукція не підлягала фітосанітарному контролю.

За звітний період в зонах митного контролю стандартному фітосанітарному контролю підлягало 2083,1238 тонн продовольчих, технічних та промислових матеріалів, даній продукції дозволено ввезення на територію області. Також оглянуто 31,522 м3 деревини, та 1585 шт дерев’яного пакувального матеріалу. На територію Житомирської області надійшло 455040 одиниць живих рослин та саджанців.

Оформлено 14 проєктів нотифікаційних повідомлень під час проведення фітосанітарного контролю виялено 10 випадків відсутністі фітосанітарних сертифікатів на реекспорт,  що є порушенням п.2 ч.1 ст.36 ЗУ «Про карантин рослин»;  п.121 «Порядку проведення інспектування, огляду, фітосанітарної експертизи (аналізу)» затвердженого Постановою КМУ від 15.11.2019 року №1177 та МСФЗ №12 «Вказівки щодо фітосанітарних сертифікатів», а також 4 випадки недійсності фітосанітарних сертифікатів (закінчення строку їх дії). До всієї продукції проведено розширений фітосанітарний контроль, та в подальшому дозволено ввезення.

На м/п «Коростишів» оформлено повернення до Польщі Кореневищ спаржі (0601) у кількості 5000 шт та 1 піддон, відповідно ст. 20  Закону України «Про насіння і садивний матеріал», оскільки сорт не внесений до Реєстру сортів України.

Впродовж ІІ кварталу 2024 року видано 336 допусків на право роботи з пестицидами та агрохімікатами, що на 37 більше ніж за аналогічний період минулого року.

               


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux