Дніпропетровщина: семінар щодо водопостачання у закладах освіти сільських населених пунктів
опубліковано 15 липня 2024 року о 11:18

Значна частина території Синельниківського району – це сільська місцевість. Населені пункти, в яких розміщені заклади освіти, не мають централізованих водопроводів, централізованого водовідведення та централізованого опалення. Тому одним із проблемних питань є питання забезпечення закладів освіти питною водою належної якості та у достатній кількості.

Відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Синельниківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області організовано та проведено семінар з вищевказаного питання в одному із закладів освіти Брагинівської сільської ради.

До відома працівників закладу доведено вимоги Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234, Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, ДСанПіНу № 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Зокрема наголошено на таких питаннях.

У випадку відсутності в населеному пункті централізованих мереж водопроводу і каналізації для закладу освіти необхідно передбачити водопостачання від артезіанської свердловини з подачею води до приміщень закладу освіти та обладнання внутрішньої каналізаційної мережі з відведенням стоків на місцеві очисні споруди. Гарячою проточною водою заклади освіти повинні бути забезпечені впродовж усього року.

У сільських населених пунктах при відсутності централізованого водопостачання допускається також використання громадських свердловин, колодязів, каптажів для подачі води в мережу господарсько-питного водопостачання закладу (у разі підтвердження безпечності питної води).

У разі облаштування у закладі освіти такої системи водопостачання, з метою приведення питної води до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 засновник (засновники) забезпечує встановлення індивідуальної (колективної) установки (пристрою) доочищення питної води та проведення лабораторного контролю безпечності та якості питної води з періодичністю відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10.

У разі відсутності в закладі освіти питних фонтанчиків кожна дитина за потреби повинна отримати кип'ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді.

Фасована негазована вода промислового виробництва, а також вода з установок із дозованим розливом негазованої фасованої питної води повинні відповідати вимогам ДСанПіН2.2.4-171-10.

Окрім того, наголошено, що, згідно з вимогами Санітарних регламентів, засновник (засновники) закладу освіти забезпечує організацію лабораторного контролю об’єктів навколишнього середовища.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux