Житомирщина: результати державного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання та водовідведення
опубліковано 21 жовтня 2022 року о 10:32

Під наглядом Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області  знаходиться 247 об’єктів централізованого та 583 об’єкти децентралізованого водопостачання, а також  98 підприємств централізованого питного водопостачання та 65 об’єктів водовідведення.

З початку року спеціалістами Держпродспоживслужби  перевірено 571 об’єкт водопостачання, що складає  68% від кількості об’єктів водопостачання, у т.ч. обстежено 105 об’єктів централізованого та 466 об’єктів децентралізованого водопостачання.

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 286 об’єктах водопостачання, що складає 50 % від усіх перевірених об’єктів. Кількість об’єктів централізованого водопостачання, на яких встановлено порушення – 77 та об’єктів децентралізованого водопостачання – 209.

 З 65 комплексів очисних споруд каналізації, що функціонують в області, спеціалістами територіальних управлінь протягом  2022 року було перевірено 10 таких об’єктів.  В ході проведених комісійних обстежень зазначених об’єктів встановлено, що більшість очисних споруд в населених пунктах області працюють неефективно: не проводиться знезараження господарсько-побутових стоків, незадовільний санітарно-технічний стан приміщень каналізаційно-насосних станцій та хлораторних тощо.

Відповідно до укладених договорів на підприємствах водопостачання систематично здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Протягом 2022 року спеціалістами територіальних управлінь з джерел централізованого водопостачання було відібрано 260 проб питної води з метою  дослідження її якості за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, з джерел децентралізованого водопостачання-70 проб, з поверхневих водойм I категорії-28проб.

У зв’язку з виявленими порушеннями вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання та водовідведення спеціалістами Держпродспоживслужби області на адресу керівників підприємств, суб’єктів господарювання надано 16 приписів та розпоряджень , направлено 261 лист  до органів місцевого самоврядування та на ім′я балансоутримувачів об′єктів водопостачання з рекомендаціями щодо усунення порушень.  З даного питання  ініційовано проведення  31 засідання комісій з питань  ТЕБ та НС.

Питання забезпечення населення області питною водою гарантованої якості знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux