Житомирщина: повідомлення щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин в господарствах
опубліковано 16 березня 2023 року о 11:25

Станом на 16.03.2023 спостерігається:

  • озимі зернові –  відновлення вегетації;      
  • озимий ріпак –  відновлення вегетації;      
  • ярі зернові – доведення насіння до посівних кондицій;
  • сад – набухання бруньок.

Протягом звітного періоду утримувалася хмарна з проясненнями погода, переважно без опадів, лише в окремі дні пройшов невеликий дощ та мокрий сніг.  Показники температури повітря фіксувались на позначці термометра  вдень -1…+11°С,  вночі -2…+5°С, вітер переважав Південного напрямку 5-8м/с, подекуди з поривами до 17м/с.  

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих зернових культур та багаторічних трав знижувалась до 0…+3°С, що вище критичної температури вимерзання. Ґрунт по всій території талий.

На посівах озимих зернових культур, де збереглися збудники  хвороб,  на посівах  озимої пшениці спостерігається  слабке ураження рослин септоріозом 2-4% рослин на площі 6%, за розвитку хвороби 0,2%, кореневими гнилями (фузаріозна) 1-3% рослин на площі 8% з розвитком хвороби 0,1%, борошнистою росою 1-5% рослин на площі 9% за розвитку хвороби 0,1%, на посівах озимого жита  спостерігається  слабке ураження рослин септоріозом 1% рослин за розвитку хвороби 0,1%, кореневими гнилями 0,5% рослин з розвитком захворювання 0,1%, крім того, на посівах озимого ріпаку  виявлено ознаки  ураження альтернаріозом 3-7% рослин за розвитку захворювання 0,2%, загальна площа ураження становить 12%. Також поодиноко зустрічається ураження борошнистою росою 1,5-2% рослин, загальна площа ураження складає 9%.

В плодово-ягідному саду виявлено інфекційний запас збудників грибкових хвороб, зокрема парші 4%рослин, моніліозу 2% рослин.  На посівах озимих культур та багаторічних трав спостерігається повільне відновлення весняної вегетації. Шкідливих явищ для  рослин   протягом звітного періоду, які могли спричинити пошкодження чи загибель не спостерігалося. Загальний стан посівів озимих культур  та багаторічних трав переважно добрий та задовільний, в залежності від фази розвитку та інших факторів. Стан плодово-ягідного саду переважно добрий, спостерігається набухання бруньок.

В агроформуваннях продовжується підживлення озимих культур азотними добривами, проводиться сортозаміна та сортооновлення посівного матеріалу ярих культур, доведення насіння до посівних кондицій, протруювання насіння ярих зернових культур.

Погодні умови були сприятливими  для розвитку та розповсюдженню мишоподібних гризунів. За результатами проведеного обстеження спільно з фахівцями сільськогосподарських підприємств  встановлено, що  в посівах озимих зернових культур заселення мишоподібними гризунами   становить  7% заселених площ,  де обліковувалося  від 1-2 жилих колоній/га, в яких від 2-4 жилих нори, на  посівах озимого ріпаку  заселеність  гризунами становить 6% обстежених площ, де обліковувалося від  1-2 жилих колоній/га, в яких від 2-3 жилих нори,  на посівах  багаторічних трав заселення  становить  16% заселених площ, де обліковувалося від  2-4 жилих колоній/га, в яких від 3-5 жилих нори, на неорних землях заселення гризунами становить 15% площі, де обліковується від 2-4 жилих колоній/га, в яких від 3-6 жилих нір.

В подальшому прогнозується, що поширення та шкідливість мишоподібних гризунів залежатиме від  погодних умов весняного періоду та проведення захисних заходів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux