Завдяки підтримці Швейцарсько-Української програми Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області має можливість проводити високоточні результати лабораторних досліджень сирого молока
опубліковано 08 березня 2024 року о 10:48

Для проведення лабораторних досліджень на високому професійному рівні за сприянням Держпродспоживслужби України та за підтримки Швейцарсько-Української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» спеціалісти Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів пройшли навчання, успішно взяли участь у міжнародному раунді професійного тестування за показниками СОМО, ЗБЗ та визначення інгібіторів у молоці та отримали сертифікати. Швейцарсько-українська програма «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) послідовно підтримує та сприяє розширенню у різних секторах. А нещодавно лабораторія безкоштовно отримала сучасне обладнання: лічильник соматичних клітин в молоці Lactoscan, прилад Dilugent shaker, дозатори, витратні матеріали для дослідження сирого молока.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2016.р. №228-р., наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» № 118 від 12 березня 2019 року, були встановлені спеціальні гігієнічні правила для операторів ринку молока та молочних продуктів. Статтею 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» державний контроль сирого молока, окрім дотримання гігієнічних вимог, також передбачає контроль стану впровадження оператором ринку процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення та кількості соматичних клітин.

Сучасна лабораторія має бути оснащена високотехнологічним обладнанням, що дасть змогу проводити дослідження сирого молока відповідно до вимог українського та європейського законодавства, зокрема програмного забезпечення "Молочний модуль“.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводять постійну комплексну та системну роботу у напрямку забезпечення якості та безпечності харчової продукції. Якісні та достовірні результати досліджень зразків сирого молока є запорукою успішної реалізації Програми контролю сирого молока на базі програмного забезпечення інформаційно-комунікаційної системи «Молочний модуль».

Довідково. Звертаємо увагу операторів ринку, виробників сирого молока, що для забезпечення відповідності і допустимих рівнів критеріїв до сирого молока на зміни критеріїв які обумовлюють його придатність для введення в обіг, а саме:

були з 1 січня 2020 року: кількості мікроорганізмів (ЗБЗ) не більше ніж 500 тис. КУО/мл і кількості соматичних клітин (КСК) не більше ніж 500 тис./мл;

з 1 січня 2023 року: ЗБЗ – не більше ніж 300 тис. КУО/мл і КСК – не більше ніж 400 тис./мл;

з 1 січня 2024 року: ЗБЗ – не більше ніж 100 тис. КУО/мл і КСК – не більше ніж 400 тис./мл.

Станом на 01.03.2024 року в системі «Молочний модуль» зареєстровано 84 сільськогосподарських підприємства – виробників сирого молока.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux