Завдяки Держпродспоживслужби фармацевтичними компаніями повернуто до бюджету 2,8 тис. грн зайво відшкодованих коштів на лікарські засоби
опубліковано 22 квітня 2024 року о 15:02

Держпродспоживслужба вкотре інформує про дію запровадженої Урядом програми «Доступні ліки». Для багатьох споживачів це можливість зекономити, придбавши життєво важливі ліки за нижчими цінами або ж отримати їх безкоштовно.

В свою чергу, Держпродспоживслужбою продовжується здійснення щомісячного моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, шляхом аналізу інформації від суб’єктів господарювання які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

Робота спрямована на запобігання порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби, попередження фактів порушень, недопущення перевитрат бюджетних коштів на відшкодування вартості лікарських засобів та створення можливостей для пацієнтів отримувати лікарські засоби за доступними цінами. 

Так, Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області в ході здійснення щомісячного моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, у першому кварталі 2024 року охоплено 1522 аптечних закладів області які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». 

На підставі аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів,  здійснюється контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання оптово-відпускних цін, роздрібних цін, суми доплати за споживчу упаковку, що були встановлені наказами МОЗ України від 21.08.2023 № 1495, від 20.02.2024 № 279, а також граничні постачальницько-збутові  та граничні торговельні (роздрібні) надбавки до ціни на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955. Завдяки проведеній роботі, фахівцями Головного управління забезпечено повернення до бюджету фармацевтичними підприємствами області зайво відшкодованих коштів по програмі «Доступні ліки» в розмірі 2754,36 гривень.

Держпродспоживслужба наголошує операторам фармацевтичного ринку на неприпустимості безпідставного підвищення роздрібних цін на лікарські засоби та одночасно нагадує, що за порушення вимог порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін  суб’єкти господарювання несуть відповідальність відповідно до вимог чинного законодавства.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux