Закарпатські бактеріологи виявили у сирах, що надійшли з двох військових складів, бактерії групи кишкової палички
опубліковано 24 грудня 2021 року о 10:10

25 листопада поточного року до Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, за зверненням військової частини 1493 Державної прикордонної служби України, прикордонний загін (м. Чоп, вул. Головна, 55, а продовольчий склад №2) та військової частини 2142 прикордонний загін (м. Мукачево, вул. Маргітича, 31 продовольчий склад) надійшли зразки сиру твердого для проведення лабораторних досліджень на мікробіологічні показники.

Результати цих досліджень виявили невідповідність за одним з показників, зокрема наявність у продукті бактерії групи кишкової палички (БГКП) в 0,01г.

Такі бактерії, хоч і не завжди, але можуть викликати гострі кишкові отруєння. Водночас вони вказують, що продукція може бути контамінована й іншою патогенною кишковою мікрофлорою. 

За типовим ростом на поживних середовищах, морфологічними та біохімічними ознаками, виявлені мікроорганізми є санітарно-показовими і належать до родини ентеробактерій – своєрідного маркера фекальної контамінації (лат. contaminatio - змішання, злиття).
Партію сиру вагою 1500 кг вилучили з обігу та, згідно із супровідними документами, повернули постачальнику.

Відповідно до листа в.о. директора Закарпатської регіональної лабораторії В’ячеслава Садварі, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби області встановили, що постачальник вказаної продукції зареєстрований за межами Закарпатської області: ТзОВ «СЕФТОРГ» вул. Лобача, 14, с. Калашники, Полтавський район, Полтавська область, 38753, реєстраційні номери потужностей оператора ринку r-UA-16-19-793, r-UA-16-19-794.

За декларацією виробника, цей сир виготовлений ТОВ «Іва Мілк» вул. Шкільна, 43,б, с. Кам’янка, Кам’янець-Подільський район, Хмельницької області, експлуатаційний дозвіл для потужностей з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів a-UA-22-08-103-IX-PP від 30.07.2020 року.

Тож спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби  Закарпаття направили листи до Головних управлінь Держпродспоживслужби  у Полтавській та Хмельницькій областях з інформацією про виявлену невідповідність та для реагування у межах чинного законодавства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux